Hogere inkomens betalen straks minder voor hun autoverzekering

Auto’s worden steeds slimmer. Duurdere modellen zitten vaak vol technologie om het rijden zo comfortabel en veilig mogelijk te maken. Deze slimme ontwikkelingen in onder andere rijhulpsystemen zijn niet goedkoop. Toch bestaat de kans dat deze in de loop der jaren voor grote voordelen kunnen zorgen. Volgens verschillende nieuwskanalen zijn steeds meer verzekeraars geïnteresseerd in technisch geavanceerde auto’s. De techniek zorgt voor minder schade wat voor de verzekeringsmaatschappijen natuurlijk minder kosten aan reparaties betekent. Maar een dure auto kopen om later geld te kunnen besparen is niet voor iedereen een optie.

 

In Nederland kondigde de ANWB vorig jaar een nieuwe autoverzekering aan. Bij deze ‘Veilig Rijden Autoverzekering’ kan korting verdiend worden wanneer mensen zich in het verkeer netjes gedragen. Doormiddel van een stukje technologie dat in de auto wordt geïnstalleerd kan de ANWB de rijstijl beoordelen en zo per individu korting berekenen. Deze korting kan oplopen tot wel 30%. Er wordt onder andere gekeken naar snelheid, remgedrag en hoe hard iemand door de bocht gaat. Naar verwachting zullen steeds meer verzekeringsmaatschappijen dit soort verzekeringen aan gaan bieden. Het voordeel van deze en vergelijkbare verzekeringen is dat het voor iedereen beschikbaar is, de technologie die nodig is om de metingen te doen wordt geleverd door de ANWB zelf. Dit is een ander verhaal wanneer we kijken naar verzekeringsvoordelen die verkregen kunnen worden aan de hand van technologie die verwerkt wordt in auto’s van hoger midden- tot topklasse.

 

De krant De Morgen bericht dat Belgische autoverzekeraars Baloise en AG Insurance klanten wiens auto beschikt over technologie in de vorm van rijhulpsystemen korting gaat geven op hun verzekering. Hoe meer rijhulpsystemen, hoe hoger de korting. Een voorbeeld van een enorm technisch geavanceerde auto is de Model S van Tesla. Deze auto heeft een cruise control systeem wat gebruik maakt van een radar, camera’s, twaalf ultrasonore sensoren, gps en forse computers. Op 28 december 2016 plaatst de Metro een video online waarop te zien is hoe een Tesla op de A2 in Nederland een auto-ongeluk voorspelt en automatisch afremt dankzij dit systeem. Het NRC meldt op 7 mei 2016 dat Nederlandse verzekeringsmaatschappij AON vindt dat technische vooruitgangen in auto’s zo goed werken dat het logischer is om premies af te laten hangen van deze technologie dan van de mens. AON zou samen met verzekeringsmaatschappij Allianz in Nederland bezig zijn met het implementeren van polissen die gebaseerd zijn op de technische functies van een auto. Verzekeraars zijn niet alleen bereid korting te geven omdat een slimmere auto voor minder ongelukken zorgt. De hoeveelheid data die door de technologie wordt gegenereerd is namelijk in zijn geheel interessant voor verzekeraars. Met meer data kunnen verzekeraars hun risico’s beter inzien en managen.

 

Voor mensen met een hoger inkomen die zich een duurdere auto met veel technische functies kunnen veroorloven komen deze ontwikkelingen mooi uit, een investering nu levert veel voordeel op met betrekking tot de hoogte van de autoverzekeringspremie later. Voor mensen die zich geen technisch geavanceerde auto kunnen veroorloven is het minder goed nieuws. Verzekeraars baseren de hoogte van premies altijd al op data, zo wordt gekeken naar de postcode en hoeveel schade gemiddeld wordt gerapporteerd vanuit dat gebied. Ook wordt met de postcode gekeken hoe het zit met criminaliteit in de buurt en wat de samenstelling van de meeste huishoudens is. Mensen met een lager inkomen die in een slechtere wijk wonen zijn dus vaak al de dupe. Ze betalen al meer voor hun verzekering aan de hand van dit soort data. Wanneer het rijden van een duurdere auto leidt tot lagere verzekeringspolissen hebben alleen mensen met een hoger inkomen hier profijt van.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013