Hoge of lage premie? De postcode bepaalt


Waarom betaalt u meer dan een verzekerde met dezelfde polis, maar in een andere wijk? Dat komt doordat een autoverzekering persoonsgebonden is. Zo telt bijvoorbeeld mee wie in de auto rijdt, maar ook waar de verzekerde woonachtig is.

Grote verschillen
Per verzekering zijn er grote verschillen tussen de premies. Enkele honderden euro’s per jaar verschil, is meer regel dan uitzondering. Dat komt doordat de verzekeraars de risico’s inschattsen. Sommige verzekeraars vragen meer premie voor autoverzekeringen voor jongeren. De andere verzekeraar geeft juist korting aan jonge bestuurders. En datzelfde gaat ook op voor de postcode.

De wijk
Stel dat u in een wijk woont met veel criminaliteit. Auto-inbraken en beschadigingen zijn de orde van de dag. Dat weet de autoverzekeraar. Een verzekering aangaan, is dan een groot risico voor de verzekeraar. Daarom betaalt u een hogere premie. Zo betaalt een verzekerde in de Randstad bijvoorbeeld veel meer premie voor de autoverzekering, dan een verzekerde op het platteland.

Drukte
Niet alleen de wijk telt mee voor de autoverzekeraar. Het gaat ook om de drukte in de omgeving. Als er veel verkeer is, is de kans op schade groter. Dan heeft de verzekeraar meer premie nodig, om de schade af te dekken. De autoverzekeraar mag zelf de prijs voor een verzekering bepalen. Door sommige verzekerden een hogere premie te laten betalen, kunnen anderen een lagere premie betalen.

De duurste steden
Onlangs deed de Consumentenbond onderzoek naar de premieverschillen in verschillende steden. In de steden Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag betaalt een verzekerde voor de autoverzekering wel tot 24% meer premie. De verschillen kunnen zo gedetailleerd zijn, dat zelfs de plek waar de auto staat van invloed kan zijn op de premie. Iedere keer maakte de Consumentenbond diverse berekeningen, met dezelfde gegevens. Het enige wat buiten het onderzoek werd gelaten, was de postcode. De verschillen werden groter, toen ook de postcode werd meegenomen in het onderzoek.

De verzekeraar bepaalt zelf
De autoverzekeraar mag zelf de premie voor een verzekering vaststellen. De overheid heeft daar geen regulering in. Maar geen enkele autoverzekeraar is gebaat bij een dure verzekering. Doordat de prijzen niet zijn vastgesteld, ontstaat er hevige concurrentie. Dan moet de verzekeringsmaatschappij wel een lage premie vragen. Dankzij vergelijkingssites weet de consument precies waar hij of zij het meeste waar krijgt voor zijn of haar geld.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.