Hoe claim ik een schade op mijn autoverzekering?

Schadeformulier downloadenSchade lijden is nooit leuk, helemaal niet als dit niet op een bevredigende manier wordt opgelost.

Hoe meld ik de schade op mijn autoverzekering?

Er zijn tegenwoordig 2 manieren om een schade te claimen op je autoverzekering:

  • Via een Europees Schadeformulier
  • Via de Schadeapp van het Verbond van Verzekeraars

Hoe gebruik je het Europees Schadeformulier om een schade te claimen op je autoverzekering?

Dit formulier met doorslag is al jaren in gebruik om een schade te melden. Beide partijen vullen aan de voorkant hun gegevens in met een korte omschrijving van het gebeurde en een tekening van de situatie. Vervolgens vullen beide partijen de achterkant van het formulier apart in en sturen het formulier dan aan hun eigen verzekeraar. Je kan het formulier Schadeformulier downloaden.

De Schadeapp van het Verbond van Verzekeraars

Sinds een aantal jaren is het mogelijk een schade digitaal aan een verzekeraar te melden. Dit kan door het downloaden van een schadeapp door 1 van de partijen en die dan samen in te vullen en te versturen aan de verzekeraar, de andere partij krijgt als bevestiging een sms met een link naar het digitaal ingevulde schadeformulier. Via deze link kan je de werking van de Schadeapp inzien.

De app is nog in ontwikkeling. Op dit moment kan je nog geen schades melden via de Schadeapp als er meer dan 2 partijen bij de schade zijn betrokken of als er een auto met een buitenlands kenteken bij de schade is betrokken. In deze gevallen zal het papieren formulier moeten worden gebruikt.

Wat gebeurt er als ik mijn schade heb gemeld?

De verzekeraar zal de dekking controleren, zonodig een expert inschakelen en vervolgens contact opnemen met de verzekeraar van de tegenpartij. Gezamenlijk zullen zij bepalen welke partij aansprakelijk is en de schade onderling regelen. Gedurende dit proces zullen zij beide partijen informeren over het verloop van de schade.

Let op! Als je alleen WA of WA+ bent verzekerd en iemand anders heeft schade aan jouw auto toegebracht dan doet je eigen verzekeraar niets! Je zult de tegenpartij dan zelf aansprakelijk moeten stellen en alles verder moeten regelen of de schade in behandeling moeten geven bij je rechtsbijstandsverzekeraar. Kijk hiervoor bij de FAQ “Welke aanvullende verzekeringen kan ik afsluiten bij mijn autoverzekering?

In dit geval moet je de schade ook melden bij je eigen verzekeraar maar die zal niets doen en alleen in actie komen als zij bericht van de andere verzekeraar ontvangen.

Terug naar overzicht