Het delen van een auto: is dat toegestaan?

Tegenwoordig delen steeds meer mensen een auto. Logisch, want een auto delen is goedkoper dan het kopen van een eigen auto. Zo betaalt u alleen wanneer u de auto gebruikt. Daardoor is het aantrekkelijk om af en toe ook eens het openbaar vervoer te gebruiken of op de fiets te gaan. En ook verzekeringstechnisch is het handig: u betaalt slechts een deel van de verzekering. Maar mag u wel een auto delen? Hoe zit dat eigenlijk als u een ongeluk veroorzaakt?

Als particulier een auto delen
Een auto delen kan op verschillende manieren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een groep gezamenlijk een auto koopt, of dat een verzekerde zijn of haar auto verhuurt. In het laatste geval stelt de eigenaar zijn of haar auto ter beschikking. Door middel van een soort huur, betalen anderen mee aan de auto. Daardoor zijn er voor deze huurders geen hoge vaste kosten. De eigenaar wordt er ook beter van, want hij of zij hoeft zelf minder te betalen. Sommige autoverzekeraars beheren zelf websites om het verhuren van de auto in goede banen te leiden.

Wie een auto gezamenlijk koopt, verplicht zich een hoop regelwerk. Alle eigenaren zijn namelijk evenveel verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering van de auto. Alle kosten horen erbij. Dus moeten de eigenaren goede afspraken maken.

Wat gebeurt er als we een groep schade rijdt?
Wie gezamenlijk een auto rijdt, moet een speciale verzekering afsluiten. U hebt een zogenaamde deelautoverzekering nodig. In Nederland kunt u op dit moment alleen bij Centraal Beheer Achmea een dergelijke verzekering afsluiten. Daar zitten wel haken en ogen aan, want u moet eerst lid worden van de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. Alleen de eigenaar aanmelden is niet goed genoeg – ook de andere bestuurders moeten zich aanmelden.

Zodra er schade ontstaat, kunnen de bestuurders gezamenlijk de verzekeraar aanspreken. In de communicatie is het handig om een ‘woordvoerder’ namens de groep aan te wijzen. Bij schade is de hele groep aansprakelijk. Als u de auto alleen verhuurt, blijft u de hoofdbestuurder van de auto. Dan draait u als eigenaar van de auto op voor eventuele kosten. U bent immers de hoofdverantwoordelijke.

Schadevrije jaren opbouwen
Iedere verzekerde bouwt schadevrije jaren op als hij of zij een jaar lang geen schade veroorzaakt. Daar verandert het delen van een auto helemaal niets aan. Dat houdt in dat ,ook bij een gezamenlijke auto, iedere verzekerde afzonderlijk schadevrije jaren opbouwt.

Dat is in de praktijk erg handig. Als u namelijk besluit een eigen auto te verzekeren bij een andere verzekeraar, mag u de schadevrije jaren meenemen naar de andere autoverzekering. U hebt immers jarenlang geen schade veroorzaakt. Dat getuigt van een prettige rijstijl, waardoor de autoverzekering ook minder risico loopt.

Ik heb een deelautoverzekering, en nu?
Stel dat u een deelautoverzekering hebt afgesloten. In dat geval is het toegestaan om de auto door anderen te laten gebruiken. Het is wel belangrijk dat dan alle bestuurders van de auto geregistreerd staan. Met andere woorden: de verzekering moet weten wie er in de auto rijdt.

Daarnaast is het zo dat de no-claimkorting behouden blijft als er schade ontstaat door bijvoorbeeld een aanrijding.

Waar kan ik een auto delen?
Als verzekerde kunt er voor u kiezen georganiseerd een auto te delen. In dat geval maken de automobilisten telefonisch of via internet een reservering voor een auto. Op een afgesproken tijdstip krijgt u een speciale chipkaart of een sms code.  Met die code kunt u de auto ophalen.

Of u nu ruim van te voren een auto reserveert, of op het laatste moment, de aanvrager kan vrijwel altijd snel bij de verhuurder terecht. Om huurders en verhuurders bij elkaar te brengen, bestaan er verschillende websites die zich specialiseren in het georganiseerd autodelen. Goede voorbeelden daarvan zijn Greenwheels en Car2Go. Achter deze websites zitten bedrijven die zelf eigenaar zijn van de auto. Daarmee zijn ze zelf ook verantwoordelijk voor de administratie en het onderhoud, maar ook voor de autoverzekering. Zo kan de automobilist zich echt bezig houden met het rijden.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.