Heeft u een vrije keus?


Ruitschade is altijd lastig. Niet alleen omdat het gevaarlijk is om er mee door te rijden, maar ook door de papieren rompslomp die bij het herstel ervan komt kijken. Uit onderzoek blijkt dat de meeste verzekerden geen eigen keus voor een herstelbedrijf mogen maken. Want wie naar een ander bedrijf gaat, dan waar de autoverzekeraar een contract mee heeft, krijgt waarschijnlijk een lage vergoeding. In sommige gevallen vergoedt de autoverzekeraar dan zelfs niets.

Naturapolissen
Wie een naturapolis afsluit voor de autoverzekering, heeft helemaal geen vrije keus. De autoverzekeraar heeft dan een contract met een aantal herstelbedrijven. Wie er voor kiest om met deze bedrijven in zee te gaan, krijgt in de meeste gevallen een groot deel van de gemaakte kosten terug. De autoverzekeraar keert dan een vergoeding uit.

Voor een autoverzekeraar is het aantrekkelijk om een contract met herstelbedrijven aan te gaan. De autoverzekeraar weet dan zeker dat er hoge kwaliteit voor een lage prijs wordt geleverd. Bovendien staan in een dergelijk contract afspraken over de prijs. Zie het als een soort van ‘grote inkoop’. Hoe meer verzekerden de autoverzekeraar naar één herstelbedrijf stuurt, hoe lager de prijs wordt. Dat is voordelig voor zowel de autoverzekeraar als voor de verzekerde: de prijs blijft laag. En daarmee ook de premie.

Nadeel
Het nadeel van een goedkope naturapolis is dat u zelf geen keuze heeft over het herstelbedrijf. Wellicht hoort u goede verhalen over een hersteller bij u in de buurt. Toch mag u dan niet uw auto bij de hersteller ter reparatie aanbieden. Tenzij u zelf betaalt, uiteraard. Voor sommige verzekerden is dat frustrerend.

Geselecteerde bedrijven
Voordat u uw auto ter reparatie aanbiedt, is het verstandig om eerst uit te zoeken met welke bedrijven de autoverzekeraar een contract heeft. Die informatie kunt u uiteraard opvragen bij de autoverzekeraar. Er zijn verzekeraars die deze informatie op de website publiceren. Anders kunt u uiteraard ook telefonisch contact opnemen.

Vooral de herstelbedrijven die op grote parkeerplaatsen hun diensten aanbieden hebben vaak geen contract. Het herstellen van uw ruitschade lijkt op dat moment misschien goedkoop, maar dat is het niet. De rekening krijgt u namelijk persoonlijk gepresenteerd. De verzekeraar vergoedt vrijwel niets.  Negen verzekeraars laten in dat geval de verzekerde een eigen risico van  tenminste 135 euro betalen. Vier verzekeraars vergoeden het herstel helemaal. Meestal zijn dat ook de verzekeraars die een hogere premie aan hun verzekerden vragen.

Meer dan de helft (53%) van de autoverzekeraars beloont de verzekerde als hij of zij kiest voor  een aangesloten schadeherstelbedrijf.

Wel eigen keuze?
Wie graag de volle controle over het herstel van zijn of haar auto in eigen hand houdt, sluit een soort restitutiepolis af. Over het algemeen zijn deze polissen duurder dan een naturapolis. Maar dan heeft u ook keuze uit alle herstelbedrijven in Nederland.

Een restitutiepolis werkt als volgt: u meldt uw auto aan bij een herstelbedrijf. De ruitschade wordt dan gerepareerd. Vervolgens betaalt u de rekening hiervoor eerst zelf. Daarna stuurt u de nota door aan de autoverzekeraar. U ontvangt dan ‘restitutie’. Oftewel: u krijgt het geld terug. Hoe dit precies zit, leest u in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Wel of niet melden?
Als het slechts om kleine, goedkope schade gaat, bent u beter af als u dit niet meldt aan de autoverzekeraar. Betaal in dat geval de schade uit eigen zak. Anders loopt u het risico dat u schadevrije jaren verliest. Een schadevrij jaar kan soms een hogere korting opleveren, dan de kosten voor herstel van de ruit.

Wie wel schade meldt, verliest een schadevrij jaar. Het jaar waarin u nu zit, wordt dan niet meegeteld als ‘schadevrij’. Daardoor verliest u een bedrag aan korting.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.