Ik heb een auto gekocht. Mag ik meteen naar huis rijden?


Net een auto gekocht? Gefeliciteerd! Hoewel het nu natuurlijk enorm verleidelijk is om de nieuwe aanwinst naar huis te rijden, is het een beter idee om nog even te wachten. Vanaf het moment dat de nieuwe auto op uw naam staat, bent u namelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. En die moet u vooraf regelen.

Een proefrit maken
Wie een proefrit maakt, hoeft nog geen autoverzekering af te sluiten. Een proefrit valt namelijk onder de autoverzekering van de verkoper. De verkoper is wettelijk gezien nog de eigenaar van de auto. Zodra u een proefrit maakt bij een particulier, of bij een niet-erkend garagebedrijf, is het raadzaam om van te voren te vragen naar de verzekeringsgegevens.

Voorlopige dekking
U hoeft niet te wachten tot u de polis daadwerkelijk in huis heeft. Bij de meeste autoverzekeraars en adviseurs is het voldoende om de gegevens van de auto door te geven. Op dat moment gaat er een volledige dekking in. Op een later moment geeft de autoverzekering de definitieve polisgegevens door. Dan gaat de autoverzekering daadwerkelijk in.

Waarom is een verzekering verplicht?
In Nederland is een autoverzekering verplicht. Daar zijn verschillende reden voor. Eén van die redenen is de kosten van een schadegeval. Verkeersschade loopt namelijk al snel behoorlijk in de papieren. Stelt u zich voor dat u een auto-ongeluk krijgt, waarbij u zwaar letsel aan de andere automobilist toebrengt. Daar komen hoge kosten bij kijken, die voor geen Nederlander te betalen is. Daarom kiest de overheid om iedere automobilist zich verplicht te laten verzekeren. Het is dus niet alleen verplicht, maar ook belangrijk. Al snel gaat het bij autoschade om bedragen die u waarschijnlijk niet uit eigen zak kunt betalen.

Een WA-verzekering is de minimale dekking in Nederland. Het verzekert u uitsluitend tegen schade die u bij iemand anders aanricht. Een uitgebreidere verzekering is een keuze, maar uiteraard niet verplicht. De overheid heeft bepaald dat u met een WA-verzekering minimaal bent gedekt voor vijf miljoen euro voor letselschade en één miljoen euro voor materiële schade.

Alleen in Nederland?
Wie een WA-verzekering afsluit, is niet alleen verzekerd in Nederland. De WA-verzekering is namelijk geldig in heel Europa. Ook de landen die op de groene kaart, die u bij de autoverzekering krijgt, staan, accepteren de WA-verzekering. In sommige gevallen is een standaard autoverzekering niet genoeg. Bijvoorbeeld als u op reis gaat. Dan kan het lonen om een uitgebreidere verzekering af te sluiten. U loopt immers andere risico’s als u zich in het buitenland bevindt. Een reisverzekering kan daarvoor uitkomst bieden.

De verzekering uitbreiden
U kunt er voor kiezen om de autoverzekering uit te breiden. Dan kiest u bijvoorbeeld voor een beperkt of een volledig cascoverzekering kiezen. Sommige verzekerden kiezen daarbij ook voor een ongevallenverzekering inzittenden, schadeverzekering inzittenden, of een rechtsbijstandverzekering. Het is wel zaak om van te voren eerst goed uit te zoeken wat u eigenlijk nodig heeft. Het zou zonde zijn om teveel risico’s te verzekeren. Dan betaalt u al snel te veel.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.