Gewilde auto zorgt voor hogere verzekeringspremie

De premies worden in de toekomst gekoppeld aan het diefstalrisico van voertuigen. Daardoor gaan verzekerden die een BMW, Volkswagen of Honda in bezit hebben fors meer betalen. Dat verwacht Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Naar Engels en Duits voorbeeld
In Groot-Brittannië en Duitsland is de premie voor een autoverzekering al afhankelijk van het diefstalrisico. Volgens Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) is de kans reëel dat ook Nederlandse autoverzekeraars overgaan op dit model. Dat meldt het bureau in de Telegraaf.

Vaker gestolen
Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit maakte vorige week nog bekend een grote stijging te zien in het aantal diefstallen van relatief nieuwe auto’s. In de afgelopen twee jaar werden jonge auto’s tot twee keer zo vaak gestolen als wagens van acht tot tien jaar oud. Daarom verwachten zowel AVc als VbV dat verzekeraars overgaan op de Brits-Duitse maatregel.

De verschillen in diefstalrisico per merk en type zijn echter groot. Vooral Volkswagens, Honda’s en BMW’s zijn in trek. Het risico dat deze nieuwe wagens worden gestolen is drie keer zo hoog als gemiddeld. Dat komt omdat dieven deze wagens op de tweedehands automarkt gemakkelijk weer kunnen verkopen.

Tips
Natuurlijk dekt een goede All Risk-autoverzekering diefstal, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom enkele tips:

– Laat nooit de autosleutels in de auto zitten en controleer of de ramen en deuren daadwerkelijk gesloten zijn;
– Draai de wielen van het voertuig richting de stoeprand en maak gebruik van het stuurslot;
– Parkeer de auto op een bewaakte parkeerplaats, of op een goed verlichte plaats. Daardoor hebben anderen zich op uw auto;
– Rust de auto uit met bijvoorkeur een startonderbreker;
– Activeer een auto-alarm of antidiefstal systeem;
– Laat het kenteken van de auto in de ruiten graveren;
– Laat de autosleutels nooit onbeheerd in de jaszak zitten.

Autoverzekering
Om toch zeker te weten dat u bij diefstal geholpen wordt door de verzekeraar, is het broodnodig om een All Risk-verzekering af te sluiten. Door autoverzekeringen te vergelijken komt u er achter welke autoverzekeraar bij u past.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.