Gemoedsbezwaarden massaal zonder autoverzekering

Nederlandse gemoedsbezwaarden rijden massaal zonder autoverzekering. Ze weigeren een  overlijdensrisicoverzekering en daarom kunnen zij ook geen steun of hulp krijgen als zij geen Nationale Hypotheek Garantie kunnen krijgen. Dat zei minister Stef Blok onlangs.

Rijden zonder verzekering
Voor de Nationale Hypotheek Garantie is een overlijdensrisicoverzekering nodig en die weigeren gemoedsbezwaarden. Toch mogen ze wel rondrijden zonder autoverzekering. Eind 2013 waren nog 5000 voertuigen niet verzekerd om levensbeschouwelijke redenen. Bij de overheid staat het voertuig dan geregistreerd met CRWAM code 999. Dan heeft de eigenaar een ontheffing voor de verzekeringsplicht, maar toch mag hij of zij rijden met het voertuig.

Het lijkt heel aantrekkelijk. Geen premie betalen en toch rond mogen rijden. Toch is dat het niet, omdat gemoedsbezwaarden niet alleen de autoverzekering kunnen weigeren. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keurt alle ontheffingen voor de premieplicht. Alleen Nederlanders die elke vorm van verzekering weigeren krijgen een ontheffing. Daarnaast moet ook de partner waarmee de eigenaar van de auto samenwoont gemoedsbezwaard zijn.

Niet gratis, maar ook niet in evenwicht
Het afkopen van de premieplicht voor de autoverzekering is niet gratis, maar het staat ook niet in proportie tot de normale premie voor de verzekering. Voor slechts 100 euro per jaar kunnen gemoedsbezwaarden de premieplicht afkopen bij het Waarborgfonds. Ter vergelijking: een fatsoenlijke autoverzekering kost ongeveer 30 euro per maand. 30 euro keer 12 maanden per jaar, is 360 euro. Wie de premieplicht afkoopt, is financieel dus voordeliger uit.

Schade door een niet-verzekerde
Stel dat een gemoedsbezwaarde schade veroorzaakt. Bij wie kan de gedupeerde dan terecht? In Nederland hebben we daar het Waarborgfonds voor. De schade wordt dan niet verhaald op de autoverzekering, maar op het Waarborgfonds. Het is niet zo dat daarmee de kous af is, want het Waarborgfonds verhaalt de kosten van de aangerichte schade weer op de gemaoedsbezwaarde die het ongeluk heeft veroorzaakt.

Het Waarborgfonds wordt gefinancierd door bijdragen van Nederlandse motorrijtuigenverzekeraars. Alle autobestuurders betalen op die manier me aan het risico dat gemoedsbezwaarden dragen. Twee jaar geleden waren er nog zo’n 12.500 gemoedsbezwaarden, die samen goed zijn voor zo’n 5.000 voertuigen. Nederlandse autoverzekeraars lopen jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen euro mis door het afkopen van de premieplicht.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.