Geen APK? Dit kan u een hoop geld gaan kosten

De APK is voor iedere autobezitter verplicht, maar niet voor iedereen een pretje. Wanneer er namelijk mankementen aan de auto gevonden worden zullen deze verholpen moeten worden, en deze reparatiekosten kunnen flink oplopen. Het komt daarom regelmatig voor dat autobezitters garages geld aanbieden om een slechte auto toch goed te keuren. Hierdoor riskeren autobezitters echter hogere kostenposten. Goedkoopsteautoverzekering.net zet deze risico’s op een rijtje.

De APK is een belangrijke keuring voor uw voertuig. Uw voertuig wordt onder andere gecontroleerd op veiligheid en milieuzuinigheid. Een auto met benzinemotor moet de eerste APK na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar en vervolgens ieder jaar ondergaan. Een auto met dieselmotor moet de eerste APK na 3 jaar en vervolgens ieder jaar. De APK kunt u bij alle RDW-erkende bedrijven laten uitvoeren. Dit kan al vanaf €50, afhankelijk van de door u gekozen garage. Indien nodige reparaties zitten echter niet in dit bedrag inbegrepen waardoor de kosten voor een APK flink kunnen oplopen.

Nu is gebleken dat er 242 licenties zijn ingetrokken en 255 garages tijdelijk hun bevoegdheid om de APK uit te voeren zijn kwijtgeraakt in 2015. Dit is een stijging van 22 procent in vergelijking tot het jaar daarvoor. Het blijkt namelijk dat autobezitters garages geregeld €200 tot €400 aanbieden om een slechte auto toch goed te laten keuren. Autobezitters oefenen deze druk uit op garages omdat dit vaak goedkoper is dan de reparatiekosten aan het voertuig. Wanneer echter naar voren komt dat hiervan sprake is, kan er van fraude gesproken worden en loopt de garage risico om de vergunning (tijdelijk) kwijt te raken. Daarnaast wordt de APK ongeldig verklaard.

Zonder geldige APK mag u de openbare weg niet op en krijgt u automatisch een boete van de RDW. Tevens riskeert u een boete van de politie. Deze boete bedraagt €130. Daarnaast kan het zijn dat uw autoverzekering, bij een ongeval, de schade niet vergoedt. Dit verschilt echter per verzekeraar. Sommige verzekeraars keren consequent niet uit wanneer een auto niet voldoet aan de APK vereisten. Andere verzekeraars keren niet uit wanneer het ongeval veroorzaakt is door een mankement wat verholpen zou zijn tijdens de APK. Een voorbeeld hiervan is een ongeval door gladde banden of slecht werkende remmen. Enkele verzekeraars vergoeden toch uw schadeclaim wanneer blijkt dat het ongeval niet is veroorzaakt door mankementen aan de auto. Hiervoor moet u rechtshulp inschakelen. Welke regeling uw verzekering hanteert is te lezen in de polisvoorwaarden. Zorg ervoor dat u hiervan op de hoogte bent.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013