Frauderende verzekerden – Dit zijn de gevolgen


Fraude met de auto(verzekering) kost autoverzekeraars veel geld. Door onterechte schademeldingen, lopen de kosten snel op. En dat merkt u: de verzekerde, die netjes de premie betaalt en zo min mogelijk schade probeert te rijden.

Strafbaar
Wie vanaf 2014 rommelt met de kilometerstand, is strafbaar. Vanaf dat jaar moeten automobilisten de stand van de kilometerteller doorgeven aan de RDW. Dat moet bij het op naam zetten van de auto, maar ook als er een grote reparatie wordt uitgevoerd. Fraude  wordt niet alleen bij justitie gemeld, maar het krijgt ook gevolgen voor de autoverzekering.

Hoe wordt fraude opgespoord?
Autoverzekeraars hebben verschillende tactieken om fraude op te sporen. Bijvoorbeeld door de oorzaak van de schade te laten achterhalen. Dat kan met buurtonderzoek, maar ook door onderzoek te doen naar beide partijen die schade melden. Zo wordt ‘opzetschade’ voorkomen. Dat is schade die wordt gemeld, om los te krijgen bij de verzekeraar.

Tegenwoordig is fraude makkelijker op te sporen dankzij de sociale media. Veel verzekerden zetten foto’s van de schade online. Dan weet de verzekeraar precies of de schademelding klopt. Want veel verzekerden doen de gemelde schade erger voorkomen, dan het in werkelijkheid is.

Weigeren
Als een verzekeraar fraude ontdekt, dan heeft dat gevolgen voor de autoverzekering van de fraudeur. De fraudeur heeft namelijk minder premie betaald, op basis van valse gegevens. De autoverzekeraar kan de verzekering per direct beëindigen. Vervolgens zal de autoverzekeraar de frauderende automobilist weigeren voor alle andere verzekeringen. Bovendien meldt de autoverzekeraar de fraude aan bij de Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS). Daardoor is een nieuwe autoverzekering afsluiten een stuk ingewikkelder.

Eenmaal geregistreerd bij deze stichting, zien de autoverzekeraars de frauderende automobilist als een groot risico. Dan zijn er twee opties: of alle autoverzekeraars weigeren, of een autoverzekeraar wil de fraudeur verzekeren, maar tegen de hoofdprijs. Op die manier loont fraude niet.

Motieven
‘Waarom zou iemand frauderen, als het zulke gevolgen kan hebben?’ vraagt u zich misschien af. Fraude is aantrekkelijk, omdat verkopers van auto’s meer geld kunnen vragen voor een auto met een lage kilometerstand. Dan lijkt het net alsof de auto nog heel wat kilometers kan maken.

Wie al een auto heeft, kan frauderen om een lagere premie te krijgen. Een auto met een lage kilometerstand kost namelijk minder om te verzekeren. Het risico is immers lager. Hoeveel korting een autoverzekeraar geeft bij een lagere kilometerstand, is verschillend.

Wat kost fraude?
Kost jaarlijks zo’n 150 miljoen euro. Waarschijnlijk liggen de daadwerkelijke kosten voor verzekeringsmaatschappijen nog hoger. Net als voor de overheid, die de fraude moet opsporen. Met de nieuwe wetgeving probeert de overheid fraudeurs sneller te betrappen. Daarnaast wil de overheid verzekerden afschrikken om te frauderen.

Fraude loont niet
Fraude loont niet. Het maakt autoverzekeringen onnodig duur. Wie wordt betrapt, kan worden uitgesloten van verzekering, of moet de hoofdprijs betalen. Onverzekerd rondrijden is immers een delict.

 

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.