Engeland verbod op roken in de auto

Het Britse Hogerhuis had het voorstel om roken in particuliere auto’s waarin zich minderjarigen bevinden strafbaar te stellen, vorige maand al gesteund. Het Lagerhuis kan zich ook wel vinden in dit voorstel en stemde gisteren met 376 tegen 107 stemmen voor het amendement van oppositiepartij Labour.
Met deze meerderheid is een daadwerkelijk verbod nog niet ingesteld. De Britse minister van volksgezondheid Jeremy Hunt heeft de bevoegdheid om de wet in te stellen, maar is daar toe niet verplicht. De BBC meldt dat de regering hoogstwaarschijnlijk de wet wel aanneemt en daardoor roken in de auto met kinderen op de achterbank strafbaar wordt

Binnen de regering stuit de nieuwe wet op verzet van verschillende conservatieve leden van het parlement. Zij noemen een dergelijke maatregel moeilijk toepasbaar, nutteloos en een vorm van vrijheidsberoving. Premier David Cameron was maandag niet aanwezig toen het lagerhuis stemde, maar zijn woordvoerder gaf aan dat de premier vindt dat “de tijd is gekomen” voor zo’n nieuwe wet.
Groot-Brittanie is niet het eerste land waar een verbod op roken in de auto waarin kinderen meereizen aanneemt. In verschillende landen over de wereld, waaronder de Verenigde Staten, Australië, Cyprus, Canada en Zuid-Afrika is zo’n maatregel al van kracht.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013