Elektrische auto’s moeten meer lawaai maken

Elektrische auto’s gebruiken minder energie, zijn goed voor het milieu en maken weinig geluid. Toch wil het Europees Parlement dat elektrische auto’s vanaf 2019 allemaal meer lawaai gaan maken. Waarom is dat? Een van de belangrijkste bezwaren die mensen hebben tegen elektrische auto’s is dat de auto’s weinig lawaai maken. Fijn toch, als je naast een drukke weg woont? Dat zou je denken. De auto’s maken echter zo weinig geluid, dat de verkeersveiligheid in gevaar komt. Vooral bij lage snelheden zijn elektrische auto’s bijna geruisloos.

 De motor van een elektrische auto’s maakt veel minder geluid van een motor van een auto die benzine verbrandt. Voetgangers en fietsers horen de elektrische auto’s niet goed aankomen en dit kan leiden tot verkeersongevallen. Elektrische auto’s zouden twee keer zoveel kans hebben om een verkeersongeval te veroorzaken dan auto’s met een benzinemotor.

Het Europees Parlement heeft besloten dat vanaf 2026 ‘normale’ personenauto’s maximaal 68 decibel mogen uitstoten (op dit moment ligt dat maximum bij 74 decibel). Voor grotere en krachtigere voertuigen gaat een marge gelden van 1 tot 9 dB. Vrachtwagens die eerst nog 81 dB mochten uitstoten worden beperkt tot een maximum uitstoot van 79 dB. Op diezelfde dag boog het parlement zich over een nieuwe wetgeving om elektrische auto’s juist meer geluid te laten maken.

Vanaf 1 juli 2016 gelden de nieuwe regels omtrent de maximum dB uitstoot alleen voor nieuwe auto’s. Vanaf 2022 moeten alle auto’s gefaseerd aan de nieuwe wetgeving voldoen.

Vanaf juli 2019 zijn fabrikanten van elektrische auto’s verplicht om een ‘Acoustic Vehicle Alerting System’ in hun nieuwe elektrische en hybride voertuigen in te bouwen. Dit apparaatje genereert met name bij lage snelheden een geluid als een auto met een benzinemotor. Het Europees Parlement denkt hiermee elektrische voertuigen in het verkeer een stuk veiliger te maken.

 

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013