Elektrische auto verzekeren nog altijd duurder

Gepost op door in de categorie Autoverzekeringen, Nieuws

De premie voor het verzekeren van een elektrische auto is nog altijd hoger dan de premie voor een vergelijkbare auto op benzine. Gemiddeld is de premie voor het verzekeren van een elektrische auto 35% hoger dan voor het verzekeren van een auto op benzine. Dit blijkt uit Onderzoek van goedkoopsteautoverzekering.net

In het onderzoek van goedkoopsteautoverzekering.net zijn er tien verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar vergeleken. In het onderzoek werd de premie voor de Volkswagen UP! vergeleken met de premie voor de Volkswagen e-UP!. In de premieberekening werd uitgegaan van een persoon van 48 jaar oud met 10 schadevrije jaren. Uit de gegevens blijkt dat de premie voor het verzekeren van een elektrische auto 35% hoger ligt dan de premie voor het verzekeren van een auto op benzine. Ook zijn er grote verschillen te zien tussen de verschillende verzekeraars. Zo liggen de premies voor de twee verschillende verzekeringen bij FBTO, ANWB, OHRA en Aegon redelijk dicht bij elkaar, terwijl er tussen de premies voor de twee verschillende verzekeringen bij Centraal Beheer Achmea, DITZO, Nationale Nederlanden, Univé, ABN Amro en In Shared hele grote verschillen bestaan.

Van de tien onderzochte verzekeraars was er slechts één verzekeraar waarbij de premie voor de elektrische auto lager was dan de premie voor de auto op benzine, namelijk de ANWB. Voor de Volkswagen e-UP! is de premie 10% lager dan voor de gewone Volkswagen UP! De reden hiervoor is dat de ANWB een actie heeft waarbij zij 30% korting bieden op de verzekering van een elektrische auto. Hiervoor hebben zij gekozen om de aanschaf van een elektrische auto te stimuleren. De korting wordt standaard verwerkt in de basispremie.

Een van de reden dat het verzekeren van een elektrische auto duurder is is de hoge aanschafwaarde van de elektrische auto. Doordat de aanschafprijs duurder is, komt de premie ook hoger te liggen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere reden waarom de premie voor een elektrische auto hoger is. Zo zijn bijvoorbeeld de onderdelen voor een elektrische auto duurder, waardoor een schade al snel op een flink bedrag kan uitkomen. Ook hebben elektrische auto’s een langere remweg doordat ze vaker zwaarder in gewicht zijn dan normale auto’s. Hierdoor is de kans op schade groter.

Wel wordt verwacht dat de premies voor elektrische auto’s in de toekomst omlaag zullen gaan. De regering wil ook dat er vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s rijden. Om dit te realiseren is het daarom van belang dat de premies voor de verzekeringen van elektrisch auto’s gaan dalen. 

Geschreven door:

Liv Polman

Onderzoeksjournalist verzekeringen

Reacties

 1. In het vergelijk worden zaken als:

  kans op diefstal van brandstof
  explosiegevaar
  minder slijtage van draaiende delen (zijn veel minder draaiende delen) dus eigen gebrek ongevallenkans veel minder

  niet gewogen in de afwegingen van verzekeraars.

  Wat d overheid zou kunnen doen om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken door de assurantiebelasting voor milieuvriendelijke auto’s op 6 % te zetten net als het lage btw tarief. Hoewel de overheid altijd kostenneutraal wil ruilen, zijn er met elektrisch rijden een aantal grote voordelen voor de overheid.
  Denk aan geluidoverlast, uitstoot van CO2 en verwerking van autowrakken (minder vloeistoffen)

  Reactie geschreven door j.doedens op 6 augustus 2018 - 16:35

Reageer