Een zakelijke auto verzekeren

Sommige bestuurders hebben een auto van de zaak. De kans is dan relatief groot dat de werkgever hiervoor een zakelijke autoverzekering heeft afgesloten. De dekking voor deze verzekering verschilt. Net als bij een particuliere autoverzekering, zijn er drie verschillende dekkingen. Als werkgever, heeft u een aantal keuzes.

De basis is hetzelfde
Over het algemeen verzekert u een zakelijke auto op dezelfde manier als een particuliere auto. In de basis verschillen die twee verzekeringen niet zoveel. In de meeste gevallen zijn de zakelijke varianten afgestemd op specifiek gebruik van de auto. Zo houdt een zakelijke autoverzekering er ook rekening mee dat de auto veel meer kilometers maakt, dan een particuliere auto. Daarnaast weet de autoverzekeraar dat de auto door veel verschillende bestuurders wordt gebruikt. En al die verschillende bestuurders hebben verschillende rijstijlen. De ene net iets voorzichtiger dan de andere.

Daarom kent de zakelijke autoverzekering vaak uitbreiding. Die uitbreiding kent de verzekeraar in de vorm van aanvullende verzekeringen. Daaronder valt bijvoorbeeld een aanvullende dekking voor de inzittenden.

Wanneer kunt u uw auto zakelijk verzekeren?
U kunt al vanaf één voertuig uw auto zakelijk laten verzekeren. Er zijn ook autoverzekeraars die uitsluitend met bedrijvenpakketten werken. Dan moeten er meerdere auto’s van de werkgever worden verzekerd.

Collectief
Wie meerdere auto’s laat rondrijden, omdat hij of zij bijvoorbeeld beschikt over een wagenpark, kan kiezen voor een collectieve autoverzekering. U start dan als het ware uw eigen collectief. Een collectieve autoverzekering is immers een verzekering voor een groep bij elkaar horende individuelen. Dat kan dus ook een verzekering voor een bedrijf zijn. Bij een collectieve autoverzekering maken de verzekeraar en het verzekerde bedrijf afspraken over onder andere de verzekeringsvoorwaarden, de premie van de autoverzekering, en de hoogte van het eigen risico.

Voordelen van het collectief
Voor een bedrijf kent de collectieve autoverzekering veel voordelen. Een onderneming kan bijvoorbeeld profiteren van extra premievoordeel. Dat profijt is er, omdat het sluiten van een verzekeringscollectief ook voor de autoverzekeraar aantrekkelijk is. De autoverzekeraar kan immers scherper inkopen.

Vaak kunnen zelfs privéauto’s van de werknemers en hun gezinsleden worden meeverzekerd. Dan spreekt de autoverzekeraar van gemengde collectiviteit. Daardoor profiteert de werknemer van de voorwaarden, die de werkgever heeft geregeld met de autoverzekeraar. Dubbel voordeel!

ZZP-er?
Heeft u geen groot bedrijf, maar bent u een zelfstandige zonder personeel? Dan profiteert u ook van een lagere prijs. U betaalt immers de premie exclusief BTW, zoals dat voor alle andere aankopen voor de zaak geldt. Een autoverzekering afsluiten kan als ZZP-er al via het internet. Kijk daarbij niet alleen naar de laagste maandelijkse premie, maar ook naar hoe uitgebreid de dekking is en hoe goed de autoverzekeraar te bereiken is.

Inkomstenderving
Het voordeel van zakelijk verzekeren, is dat u recht heeft op allerlei dekkingen. Zo bestaan er autoverzekeringen die een speciale dekking voor ZZP-ers bieden. Stel dat u een ernstig ongeluk krijgt, waardoor u niet meer in staat bent om te werken. In dat geval loopt u belangrijke inkomsten mis. Door een inzittendenverzekering bent u verzekerd bij een ongeval. In deze situatie wordt u inkomen aangevuld en komt u niet in de financiële problemen. En daarvoor hoeft u niet zelf achter het stuur te hebben gezeten. Ook als u met een andere bestuurder meerijdt, geldt de inzittendenverzekering.

Verlies geen tijd, verlies geen geld
Als iemand anders schade aanricht aan één van uw voertuigen, is dat erg vervelend. U bent immers veel tijd kwijt aan het verhalen van de schade bij de tegenpartij. Daarom bieden zakelijke autoverzekeraars rechtsbijstandsverzekering aan. Dan helpt de autoverzekeraar met het verhalen van de schade bij de tegenpartij. Ook persoonlijk letsel valt daar onder. Wie een geschil heeft met een merkdealer, kan ook aanspraak maken op de rechtsbijstandsverzekering.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.