Een tweede auto verzekeren

Steeds meer gezinnen in Nederland hebben niet genoeg aan slechts één auto. Vooral gezinnen waarin zowel de man als vrouw aan het werk is, hebben twee auto’s. Het is in Nederland zo dat beide auto’s dan verzekerd moeten zijn. Eén verzekering voor beide auto’s is niet voldoende. Allebeide auto’s moeten namelijk minimaal verzekerd zijn voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Dat moet volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Hoe werkt dat verzekeren van een tweede auto eigenlijk?

Dezelfde verzekeraar?
Wie zijn of haar tweede auto graag laat verzekeren bij dezelfde verzekeraar als de eerste auto, heeft daar alle mogelijkheden toe. Maar het is niet verplicht om de auto bij dezelfde autoverzekeraar te verzekeren. Een tweede auto heeft namelijk een aparte verzekering. Die werd voor wat betreft het betalen van de premie en het claimen van schade, precies op dezelfde manier als de autoverzekering voor de eerste auto.

Hoe zit het met de schadevrije jaren?
Veel verzekerden denken dat schadevrije jaren op naam komen. Dat is niet helemaal juist. De schadevrije jaren bouwt de verzekerde namelijk op per auto. Dus wie een tweede auto aanschaft, begint weer op nul, voor wat betreft de nieuwe auto. De schadevrije jaren voor de andere auto blijven uiteraard gewoon behouden.

Gelukkig zijn er verzekeraars die een ’tweede gezinsautoregeling’ bieden. Dan is het mogelijk om de tweede auto te verzekeren met korting. Wie al schadevrije jaren heeft opgebouwd, kan gebruik maken van korting op de premie voor de tweede auto. De premie voor de tweede auto is dan net zo hoog als van de eerste auto. Wel is het de moeite waard om te vermelden dat een aantal autoverzekeraars de korting begrenst.

Voorwaarden
Vaak is het niet eenvoudig om gebruik te kunnen maken van een tweede gezinsautoregeling. Er gelden bepaalde voorwaarden, die er voor zorgen dat de verzekerde gebruik kan maken van een dergelijke regeling. Daardoor komt zowel de autoverzekeraar als de verzekerde niet voor verrassingen te staan.

Sommige autoverzekeraars stellen als voorwaarde dat voor en tweede gezinsautoregeling beide auto’s bij dezelfde verzekeraar moeten worden aangemeld. Vaak is het ook geen probleem om de tweede auto mee te verzekeren, als er bijvoorbeeld de afgelopen jaren geen schade is veroorzaakt met één van de voertuigen. Meestal komen duurdere auto’s met een hoge cataloguswaarde (denk aan auto’s boven de 70.000 euro) niet in aanmerking voor een tweede gezinsautoregeling.

De auto van de kinderen erbij verzekeren?
Sommige gezinnen willen graag de auto’s van alle gezinsleden verzekeren. Bijvoorbeeld ouders die de auto van de kinderen bij dezelfde verzekering op willen zetten. Dat is niet mogelijk.

De vuistregel is namelijk dat de regelmatige bestuurder van de tweede auto dezelfde moet zijn als die van de eerste auto. Het mag wel zo zijn dat de inwonende partner de regelmatige bestuurder is. Een autoverzekering voor kinderen afsluiten kan wel, maar er kan dan geen gebruik worden gemaakt van de tweede gezinsautoregeling.

Geen tweede gezinsautoregeling
Er zijn verzekeraars die geen tweede gezinsautoregeling aanbieden. In dat geval heeft de aanvrager geen recht op korting, op basis van de schadevrije jaren die al zijn opgebouwd bij de eerste auto.  Toch wil dat niet zeggen dat de premie daar hoger zal zijn.

Vergelijken
Het is raadzaam om altijd eerst autoverzekeringen te vergelijken. Zowel voor de eerste als de tweede auto. Wie een tweede auto gaat verzekeren, moet eerst de voorwaarden van de autoverzekering goed doornemen. Stel de autoverzekeraar vragen en vraag vooral naar de mogelijkheden.

Sommige mensen kiezen ervoor om de auto’s bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Dat kan voordelig zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Door autoverzekeringen te vergelijken weet de verzekerde precies welke autoverzekering het beste bij hem of haar past.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.