Is een alarminstallatie verplicht?

Veel automobilisten maken al gebruik van een alarminstallatie op hun auto. Goed voor de eigen veiligheid en om gerust te zijn dat inbrekers geen spullen uit de auto stelen. Maar is het eigenlijk verplicht een dergelijk systeem in de auto te gebruiken?

Onderscheiden
Wie een autoverzekering aanvraagt, komt heel even onder de vergrootglas te liggen. De verzekeraar kijkt namelijk naar de nieuwwaarde van de auto. Is de nieuwwaarde hoog? Dan geeft de autoverzekeraar in sommige gevallen een gunstige premie als de auto onder een bepaalde alarmklasse valt.

Automobilisten vallen onder verschillende klassen. Zo is er bijvoorbeeld een klasse voor mensen die alleen startonderbrekers hebben, mensen die alleen een alarminstallatie hebben en zo zijn er no een aantal combinaties. In de regel is een alarminstallatie erg handig, maar het is zeer zeker niet verplicht.

Korting
Wat autoverzekeraars wel doen, is dat ze korting geven aan automobilisten die de beveiliging van de auto op orde maken. Dat wil zeggen dat verzekerden met een alarminstallatie soms flink kunnen profiteren van een hoge korting. Immers: de kans dat de verzekeraar moet uitkeren na inbraak, is kleiner.

Voor sommige auto’s is het wel verplicht een alarminstallatie te hebben. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld cabrio’s en duurdere auto’s. Dat zijn de zogenaamde ‘diefstalgevoelige auto’s’. Daar vallen ook sportwagens, sportieve uitvoeringen, terreinauto’s, cabrioletten en auto’s van de merken BMW en Mercedes onder.

Geen hogere eisen
Bij sommige verzekeraars gelden geen hogere eisen dan klasse 1. Dat houdt in dat de verzekeraar een potentiele verzekerde niet zal afwijzen omdat hij of zij geen alarminstallatie in de auto heeft. Het hebben van startonderbrekers is dan genoeg. Toch loont het om een alarm aan te schaffen. De verzekerde wil immers de auto niet kwijt aan een dief. En voor het halen van extra korting, is zo’n relatief kleine investering de moeite waard. Oftewel: het hoeft niet, maar het mag wel. Het wordt zelfs aangeraden.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.