Driekwart autorijders koopt dit jaar geen andere auto

Dit jaar koopt driekwart van de Nederlanders geen andere auto. In 2012 daalde de verkoop van auto’s ook al enorm. 75 procent van de automobilisten blijft ook dit jaar nog in dezelfde auto rijden. Dat blijkt uit een enquête van autoverzekeraar AllSecur.

Andere auto
Slechts achttien procent van de Nederlandse automobilisten weet zeker dit jaar een andere auto aan te schaffen. Toch denkt nog acht procent er over na. Bovendien wil de automobilist graag waar voor hun geld: bijna de helft van de ondervraagden klopt liever aan bij een autoverzekeraar, dan een particuliere koop te sluiten.

Bevestiging
Volgens Johan van de Neste, marketingmanager bij AllSecur, is men vooral op zoek naar bevestiging: “We houden vast aan zekerheid en dus aan onze trouwe auto. Als deze groep wel geld uitgeeft, dan wil deze zeker zijn van een goede koop.” De consument zou moeite hebben met keuzes maken en is daarom constant op zoek naar bevestiging.

Als reden wordt onder anderen de recente btw-verhoging gegeven. Daardoor wordt er nu fors meer betaald voor een nieuwe auto. Bovendien stijgen de benzineprijzen nog altijd. Doordat Nederland weer in een recessie zit, houdt de Nederlander weer massaal de hand op de knip.

Kat in de zak
“Veel Nederlanders zijn bang een ‘kat in de zak’ te kopen”, merkt Erik Zijlstra van Mijn Autocoach op. Dat komt omdat veertig procent van de automobilisten wel eens een miskoop heeft gedaan bij het kopen van een auto. “Dat wil de consument in deze tijd hoe dan ook vermijden.”

Consumenten letten nu vooral op de prijs van de auto en wat het kost om het voertuig te laten repareren als er iets stuk gaat. Een miskoop wordt in deze tijd vermeden.

Autohandelaar, of toch particulier?
Bijna veertig procent van de automobilisten twijfelt of de autohandelaar wel de juiste keus is en het toch niet voordeliger is om de auto bij een particulier te kopen. Aan de andere kant van de medaille kan een particulier geen enkele garantie kiezen. “Ruim driekwart van onze klanten vraagt tegenwoordig om een garantieverzekering”, zegt Zijlstra.

Bijna de helft van de ondervraagden vreest voor een slechte service bij een particulier. Toch wil men liever niet teveel betalen. 22 procent van de ondervraagden denkt dat een particulier goedkoper is dan een autohandelaar. Toch heeft het kopen van een auto bij een erkende garage nog altijd de voorkeur.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.