Dieren in het verkeer: wat is verzekerd?

Iedere automobilist krijgt er mee te maken: overstekende dieren in het verkeer. Vaak worden dieren niet opgemerkt en vinden er ongelukken met dieren plaats. Dat is vervelend, maar niet te ontwijken. Je kunt je voorstellen dat een aanrijding met een groot dier voor flink wat schade zorgt, maar ook een gewone eend of meeuw kan al voor wat ingewikkelde schade zorgen. Bovendien; wie betaalt?

Het is een feit dat we  in Nederland te maken hebben met loslopend wild (bijvoorbeeld vlakbij bossen). Daarom kun je bij schade geen aanspraak maken aan de eigen verzekering. Dat wil zeggen: geen aanspraak op de WA-verzekering. Je hebt immers geen schade veroorzaakt, maar bent slechts ‘ontvanger’ van de schade.

Gelukkig bieden vrijwel alle verzekeren een beperkt cascoverzekering of een volledig cascoverzekering aan. Bij zulke verzekeringen ben je gewoon verzekerd bij een aanrijding met een dier. De schade kun je dan gewoon op de verzekering verhalen.

Schade melden?
Vaak twijfelen verzekerden of ze bij een aanrijding meteen dier de schade wel moeten melden. Ze zijn bang schadevrije jaren kwijt te raken. Die angst is onnodig, omdat een autoverzekeraar vaak in de voorwaarden opneemt dat schade ontstaan door een aanrijding met een dier, geen enkele invloed heeft op het bonus/malus-systeem.

Wie dergelijke schade meldt, wordt vaak wel verzocht om met bewijsstukken te komen (hoe luguber het ook moge klinken: bijvoorbeeld foto’s). Ook een verklaring van een expert geldt als bewijs. Daarnaast is het altijd een goed plan om na aanrijding met wild de dierenambulance te bellen. Dat is goed voor het welzijn van het dier, maar ook voor de bewijslast.
Houdt de vuistregel: “Wie eist, wie bewijst” aan. Dan zit je altijd goed. Het komt maar zelden voor dat de verzekeraar niet om bewijs zal vragen.

Reparatie van je voertuig
De verzekeraar geeft bij het repareren aan of zij wil samenwerken met een aangesloten reparateur. Doorgaans zorgt het repareren bij een garage die de verzekeraar kiest, voor allerlei extra voordelen. Denk daarbij aan vermindering van het eigen risico dat hier van toepassing is.

Vaak regelt de verzekeraar ook gratis vervangend vervoer. Zo kom je niet in de problemen terwijl je auto wordt gerepareerd. De verzekerde hoeft in de meeste gevallen de reparatienota niet voor te schieten. De verzekeraar betaalt deze vaak rechtstreeks.

Aanrijding met een huisdier
Al het bovenstaande geldt voor een aanrijding met wild. In Nederland gelden andere regels en wetten voor een aanrijding met een huisdier. De Nederlandse wetgeving geeft aan dat bij een aanrijding met een huisdier het baasje aansprakelijk is.

Wie een aanrijding met een huisdier heeft gehad, stelt het baasje aansprakelijk. Bij het hebben van een huisdier komt namelijk de verantwoordelijkheid kijken om alle aansprakelijkheid op zich te nemen. Daardoor ben je in de gelegenheid om het baasje aanspraak te laten maken op de verzekering.

Ook hier geldt weer een bewijslast: Als de auto eerst is gerepareerd, zonder het overdragen van bewijs, wordt de bewijslast omgedraaid. De eigenaar van de auto moet dan bewijzen dat alle schade is veroorzaakt door de aanrijding met een huisdier. In alle andere gevallen zou het baasje moeten bewijzen dat de schade niet door het huisdier is veroorzaakt.

Rechtsbijstand?
Sommige automobilisten hebben naast een autoverzekering ook een rechtsbijstandverzekering. Deze kan helpen bij het verhalen van de schade aan de auto. Immers: met een jurist in de arm, staat de verzekerde sterker. In het geval van een beperkt cascoverzekering, of volledig cascoverzekering, kan het soms voordeliger zijn om de schade eerst aan te melden bij de eigen verzekeraar.

De eigen verzekeraar zal eerst zorgdragen voor het herstellen van de schade aan de auto. Daarna komt pas aan bod wie de schade moet vergoeden. De eigen verzekeraar zal altijd de eigenaar van het dier aansprakelijk stellen. Als de schade verhaald kan worden, heeft dat nooit invloed voor de korting op het schadevrij rijden.

Zoek daarom bij een aanrijding met een dier eerst goed uit bij wie de schade verhaald moet worden. Dat kan aanzienlijk in de kosten schelen. Aangezien ook voor een autoverzekering een bepaalde eigen bijdrage geldt, kan dat flink in de papieren schelen.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.