Dekking Autoverzekering bij diefstal uit auto

Je auto is opengebroken en iemand heeft spullen uit je auto meegenomen. Veel mensen weten niet bij welke verzekering ze voor deze schade moeten aankloppen. Wat mag je in zo’n geval van je autoverzekering verwachten?

Autoverzekering

Ben je alleen WA-verzekerd dan dekt je verzekering dergelijke situaties helemaal niets. Een WA-verzekering dekt alleen schade die jij met je voertuig toebrengt aan anderen. Zelfs de schade aan je eigen auto wordt dus niet gedekt. Het ligt er aan welke spullen er zijn gestolen. Gaat het om accessoires die in de fabriek zijn ingebouwd, zoals een radio of een navigatiesysteem dan vergoedt een WA+beperkt of WA+volledig Casco (een deel van) de schade. De dekking verschilt per verzekeraar en is terug te vinden in de polisvoorwarden. Bij een WA + volledig casco dekking zijn accessoires vaak tot een bedrag van €500 meeverzekerd. Als het gaat om spullen die los in je auto lagen dus bijvoorbeeld je lapot of je telefoon en dus ook niet ingebouwde accessoires zoals een los navigatiesysteem? Dan dekt je autoverzekering deze schade niet.

Check voordat je op reis gaat altijd de polisvoorwaarden van je auto- en inboedelverzekering. Vaak gelden er in het buitenland andere regels en moet je een reisverzekering afsluiten.

En nu?

Losliggende spullen die uit je auto worden gestolen zijn gedekt door je inboedelverzekering, maar wel tot een beperkt bedrag. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten er sporen van inbraak zijn aan je auto en mogen de spullen niet in het zicht hebben gelegen. Wederom verschilt de hoogte van de dekking per verzekeraar. De hoogte van de dekking hangt vaak samen met de hoogte van je maandelijkse premie. Het gemiddelde maximumbedrag dat wordt uitgekeerd per gebeurtenis is bij de meeste verzekeraars €500. Zijn bijvoorbeeld je laptop en je smartphone uit je auto gestolen liggen de daadwerkelijke kosten veel hoger.

Schade verhalen op je reisverzekering

In sommige gevallen kun je de schade van spullen die uit je auto zijn gestolen verhalen op je reisverzekering. Om daar voor  in aanmerking te komen moet je natuurlijk wel op vakantie zijn. Voorwaarde is dat er een accommodatie geboekt is. Je moet ook kunnen aantonen dat je auto op dat moment de veiligste plek was om je waardevolle spullen te bewaren. Ook hier geldt dat er sporen van inbraak zichtbaar moeten zijn en dat de spullen niet in het zicht mogen liggen.  Ook in het buitenland is het altijd nodig om aangifte te doen. Zonder aangifte kan je verzekeraar de schade niet uitkeren.

Kortom

Wanneer er spullen uit je auto gestolen zijn vergoedt je autoverzekering slechts in enkele gevallen de schade. Heb je een WA + beperkt of volledig casco dekking? Dan kan je bij diefstal van ingebouwde accessoires bij je autoverzekeraar aankloppen. Gaat het om losliggende spullen? Dan handelt je inboedelverzekeraar, als je die hebt, dit af. Vaak wordt er dan wel voor een maximum van €500 per gebeurtenis uitgekeerd. In enkele gevallen kun je bij je reisverzekeraar terecht.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013