De zuinigste elektrische auto’s

Wie wil besparen, rijdt zuinig. Maar wat is nu eigenlijk een zuinige auto? Een auto die niet op benzine, diesel of gas rijdt? De meeste Nederlanders denken bij ‘een zuinige auto’ meteen aan een model dat gebruikmaakt van hybride technologie. Maar hoe zuinig is zo’n voertuig eigenlijk?

Lage bijtelling
De meeste automobilisten kijken niet naar hoe zuinig een auto daadwerkelijk is, maar vooral naar het fiscale voordeel. Want met een lage bijtelling moet de auto toch wel zuinig zijn. Dat is niet helemaal waar, blijkt uit onderzoek. De meeste hybride auto’s zijn namelijk in gebruik van leaserijders. En die laten massaal de  elektrische aandrijving voor wat het is.

Ze rijden volop op benzine. De overgrote meerderheid pakt daarmee alleen de belasting voordelen en eventuele kortingen op de autoverzekering. Sommige autoverzekeraars geven namelijk korting aan verzekerden die gebruikmaken van een auto met weinig CO2-uitstoot.

Milieuvriendelijk of niet?
Het is maar lastig te bepalen welke auto nu het milieuvriendelijkst is. Zo’n volledig elektrisch aangedreven auto lijkt het meest milieuvriendelijk te zijn. Maar als de elektriciteit in een smerige kolencentrale is opgewekt, blijkt opeens niets minder waar te zijn. Daarnaast hebben veel consumenten geen idee van de zogenaamde levenscyclus van de auto.

Daarmee bedoelen experts dat consumenten niet weten hoeveel het milieu te lijden heeft gehad vanaf de productie, tot het moment dat de auto rijp is voor de schroothoop. Dan blijken Volvo occasions van tien jaar oud opeens nog zuiniger dan een volledig hybride auto.

Diesel het milieuvriendelijkst
Uit een onderzoek blijkt dat niet een hybride auto, maar een dieselauto het beste voor het milieu is. Om precies te zijn, de VW Golf 1.6 TDI 81 kW Bluemotion. Een hele mond vol, maar dan heb je ook een echte Golf, die 1 liter op 31 kilometer rijdt.

Wie dan toch per se elektrisch wil rijden, kan het best een Tesla Model S kopen. De auto accelereert snel en biedt dezelfde bagageruimte. Opladen kost een paar euro en dan kan de verzekerde 480 kilometer rijden. Toch een stuk goedkoper dan benzine.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.