De zelfrijdende auto van Google is klaar voor de weg!

Wie de naam Google hoort denkt direct aan de gigantische internet zoekmachine, maar het Amerikaanse bedrijf is al een paar jaar ook met een hoop andere projecten bezig. Zo heb je vast wel gehoord over de Google Glass, maar wist je ook dat Google bezig is met het maken van Smartwatches, ‘slimme’ contactlenzen, anti veroudering apparaten, magnetische hoverboarden en een hoop andere innovatieve projecten? Een van deze futuristische ideeën die geslaagd is, is de zelfrijdende auto.

Protoype

In mei van 2014 liet Google voor het eerst een prototype zien van een stuurloze Google auto. Het was toen nog een prototype, die wel al kon rijden maar nog niet de weg op mocht. De auto maakt gebruik van het zogenoemde Lidar-systeem, wat een technologie is die de afstand tot objecten en oppervlakte heel nauwkeurig bepaalt door middel van laserpulsen. Dat is vergelijkbaar met de radiogolven van een radar, alleen is een laser veel preciezer en kan dus veel kleinere objecten detecteren.

Productieversie

Op maandag 22 december 2014 heeft Google de auto in definitieve productievorm getoond. Het grote verschil is dat de definitieve versie koplampen, richtingaanwijzers en een stuur heeft. Wetgeving verplicht een bedrijf die auto’s maakt om hun producten altijd te voorzien van een stuurwiel en pedalen. Het moet namelijk voor een menselijke bestuurder altijd mogelijk zijn om de macht over te kunnen nemen. Ook zijn de zijspiegels verbeterd en heeft de auto andere wielen.

Wetgeving

De regels om gebruik te maken van het voertuig zijn streng, iedere zelfrijdende auto en bestuurder moeten worden geregistreerd. Bovendien moet de bestuurder een speciale rijtraining volgen en wil het California Department of Motor Vehicles (DMV) dat bestuurders een logboek bijhouden waarin staat wanneer en waarom ze moesten ingrijpen. Dat lijkt wel wat onnodig want tot nu toe zijn er zover bekend geen ongelukken gebeurd, maar wel al honderd duizenden kilometers afgelegd door de auto’s. Nederland komt volgend jaar met zijn eigen wetgeving betreffend zelfrijdende auto’s.

Vanaf begin 2015 zal de auto te zien zijn op de openbare weg, althans als je in Noord-Californië woont. Daar zal Google de eerste echte kilometers gaan maken, om later pas naar de rest van de wereld uit te wijden. De verwachting, van het hoofd van Google’s autonomie-afdeling, is dat de auto in 2020 te koop zal zijn en dus dan pas echt onderdeel zal uit maken van het reguliere verkeer.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013