De voor- en nadelen van lease rijden
Een leaseauto rijden heeft zo zijn voordelen. Officieel is degene die in de leaseauto rijdt, niet meteen de autobezitter. De kosten van de auto, zoals de wettelijk verplichte autoverzekering, het onderhoud en wegenbelasting zijn meestal voor de bezitter van de leaseauto. Het kent nogal wat financiële voordelen. Maar er zijn ook nadelen aan het rijden met een leaseauto. Want wie altijd een leaseauto heeft gereden, heeft nooit een autoverzekering afgesloten op eigen naam. Daarmee kan de verzekerde behoorlijke kortingen mislopen, doordat het aantal schadevrije jaren mist.
Geen schadevrije jaren
De meeste autoverzekeraars geven kortingen op de premie aan de hand van de bonus-malusladder. Dit houdt in, dat automobilisten die weinig schade veroorzaken, een korting tot wel 60 procent op hun maandelijks te betalen premie ontvangen. Het is dus erg nuttig een grote hoeveelheid schadevrije jaren op te bouwen. Sommige verzekerden vangen zelfs kleine schades zelf op, zodat zij geen claim hoeven in te dienen bij de autoverzekeraar.
Maar iemand die altijd een leaseauto heeft gereden, heeft waarschijnlijk nog nooit een autoverzekering afgesloten op eigen naam. De autoverzekering waarmee de leaseauto gedekt is, staat vaak op naam van een bedrijf. De autoverzekeraar kan niet zien of de bezitter of een werknemer in de auto rijdt. Om die reden kan het dus ook de schadevrije jaren van de werkelijke automobilist niet bijhouden.
De auto is van de leasemaatschappij, en in principe is de bestuurder alleen ‘maar iemand die in de autorijdt’. Het verhaal wordt anders als de bestuurder al eens een autoverzekering heeft afgesloten, maar nu weer lease gaat rijden.
Overstappen op lease?
Een leaseauto rijden heeft zo zijn voordelen. Zo gaan leaseauto’s nooit erg lang mee, en worden ze doorgaans na een jaar of drie alweer ingeruild voor een nieuwe. De bestuurder betaalt een vast bedrag voor het leasen voor de auto. Omdat de auto niet op eigen naam staat, betaalt de automobilist geen wegenbelasting of premies voor de wettelijk verplichte autoverzekering. De meeste schades zijn dus voor rekening van (de autoverzekeraar van) het leasebedrijf.
Heeft de bestuurder van tevoren een eigen auto gehad, en stapt de automobilist nu over op een leaseauto, dan kan hij ervoor kiezen zijn eigen autoverzekering tijdelijk stop te zetten. Daarmee blijft het aantal schadevrije jaren geldig.
Lease schadevrije jaren
Tegenwoordig kennen steeds meer verzekeraars het probleem van automobilisten met een leaseauto. Om beter aan te sluiten op de wensen van de verzekerde, is het mogelijk de opgebouwde schadevrije jaren mee te kunnen nemen naar de privéverzekering. Hiervoor is wel een zogenaamde ‘leaseverklaring’ benodigd. Deze leaseverklaring is verkrijgbaar op aanvraag bij de leasemaatschappij.
Zorg ervoor dat de naam van de bestuurder duidelijk vermeld staat in de verklaring. De volledige leaseperiode moet zijn opgenomen in de leaseverklaring. Alleen de periode over de laatste auto is dus niet voldoende.
Bovendien moet er in de leaseverklaring ook opgenomen worden of er schades zijn geweest. Deze schades gelden niet alleen over de laatste leaseauto, maar over de gehele leaseperiode.
Minder schadevrije jaren
Het kan heel goed mogelijk zijn dat het aantal schadevrije jaren of erg laag, of negatief is. Bij een leaseauto worden alle schades hersteld, terwijl dat bij een privéauto wellicht niet het geval is. Daardoor krijgt de bestuurder dus minder of een negatief aantal schadevrije jaren. In het laatste geval gaat de premie voor de privéauto zelfs omhoog. Aan de hand van het aantal claims wordt namelijk het aantal schadevrije jaren en de premie berekend.
Het is raadzaam eerst bij de leasemaatschappij te informeren hoeveel schade er precies bekend is op naam van de bestuurder. Daarmee kan voorkomen worden dat de bestuurder een flinke premie moet betalen als gevolg van het aantal schadevrije jaren.
Schone lei
Bij sommige autoverzekeraars wordt echter geen premie berekend op basis van schadevrije jaren via een leaseverklaring. In dat geval kan het mogelijk zijn weer met ‘een schone lei’ te beginnen. Het aantal schadevrije jaren wordt dan weer op nul gezet. Dit houdt in dat de verzekerde weliswaar geen korting krijgt op de premie, maar ook niets hoeft bij te betalen. Het is dus raadzaam van tevoren even te informeren bij de autoverzekeraar en leasemaatschappij.