De opkomst van rijgedragverzekeringen

De pay-how-you-drive-verzekering heeft in Engeland het afgelopen jaar een grote vlucht gemaakt. Maar liefst 40% meer Britten kozen voor een dergelijke rijgedragverzekering dan in 2014, aldus de British Insurance Brokers’ Association. Een rijgedragverzekering zou veiligheid stimuleren, en is vaak goedkoper dan een reguliere autoverzekering. Hoe zit het dan met deze vorm van verzekeren in Nederland? Goedkoopsteautoverzekering.net zocht het uit.

Een rijgedragverzekering houdt in dat de premie volledig samenhangt met het rijgedrag van de verzekerde. Dit kan beschouwd worden als een uitvergroting van de bonus-malusregeling, waarbij opgebouwde schadevrije jaren zorgen voor een premieverlaging. Het verschil is echter dat bijvoorbeeld een bestuurder die al tijden tegen het bonus-malusplafond zit, en dus de maximale korting heeft bereikt, met een rijgedragverzekering toch nog een lagere premie kan krijgen. Voor een beginnende rijder zonder opgebouwde jaren geldt eveneens dat een rijgedragverzekering voordelen biedt: diegene heeft immers nog nooit schade geleden, en heeft dan ook een schone lei die korting biedt. Dit stimuleert vervolgens ook nog eens het veilig en voorzichtig rijden.

Het meten van het rijgedrag gebeurt middels een stekkertje dat in de auto wordt ingeplugd, of een app voor op de smartphone. Die meet onder meer het remgedrag en abrupte stuurbewegingen, waaruit wordt opgemaakt of de bestuurder veilig rijdt. Iedere maand wordt de balans opgemaakt, en krijgen bestuurders korting bij goed rijgedrag, terwijl onveilig rijden strafpunten oplevert en daarmee geld kost. Volgens de Consumentenbond zijn meerdere verzekeringsmaatschappijen druk bezig met de ontwikkeling van dergelijke apps en verzekeringen, en hebben velen haast om hun eigen rijgedragverzekering te lanceren.

Half 2015 was er de eerste Nederlandse vergelijkingswebsite voor verzekeringen op basis van rijgedrag, wat aangeeft dat de markt voor deze vorm ook in ons land begint te komen. De Consumentenbond voorspelde begin dit jaar dat binnen een paar jaar ongeveer de helft van alle bestuurders in Nederland een rijgedragverzekering zal hebben. Dit komt vooral door de grote besparing die een dergelijke verzekering met zich meebrengt: premiedalingen tussen de 30 en 50% worden regelmatig genoemd.

Hoewel de stijging van veertig procent in Groot-Brittannië behoorlijk is, moet erbij vermeld worden dat het begingetal op 323.000 verzekerden lag, en de stijging tot een aantal van 455.000 heeft geleid. Ter vergelijking: in totaal bezitten Britten naar schatting zo’n 30 miljoen auto’s in totaal, met eenzelfde bijbehorend aantal verzekeringen. Toch is een dergelijke groei van de rijgedragverzekeringen opvallend.

 

 

 

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013