De invloed van een rijontzegging op je autoverzekering

Als een automobilist een ernstige verkeersovertreding begaat, kan de rechter de automobilist ontzeggen van de rijbevoegdheid. Meestal wordt dit gedaan als een automobilist onder invloed of veel te hard heeft gereden. Na de rijontzegging krijg je je rijbewijs terug en mag je weer rijden. Je rijontzegging heeft echter een grote invloed op je autoverzekering.

Rijontzegging

Tijdens een rijontzegging is het verboden om met een gemotoriseerd voertuig deel te nemen aan het verkeer. De automobilist mag dus ook geen brom- of snorfiets besturen tijdens deze ontzegging. De duur van de rijontzegging hangt af van de hoogte van de uitslag van de ademanalyse of de gereden snelheid. De duur kan tussen een paar maanden tot enkele jaren liggen. In plaats van een rijontzegging kan je ook een tijdelijk rijverbod krijgen waarbij je rijbewijs niet wordt ingenomen.

Verzekeren tijdens een rijontzegging

Als je je auto een lange tijd niet gebruikt, moet je alsnog betalen voor de verplichtingen die horen bij het bezitten van een auto. Je moet nog steeds wegenbelasting en de premie van je autoverzekering betalen. Je kunt je kenteken wel laten schorsen bij het RDW, dan hoef je tijdens de rijontzegging geen wegenbelasting te betalen. Je mag dan daarna beslist niet met de auto de weg op, omdat deze niet is verzekerd. Als je een rijontzegging hebt ben je automatisch niet meer verzekerd. Daarom is het verstandig om tijdens de rijontzegging je autoverzekering te stoppen. De verzekeraar mag je een duurdere premie voorleggen, of je verzekering laten beëindigen als je de verzekering weer wilt laten ingaan.

Verzekeren na een rijontzegging

Bij een opgelegde rijontzegging krijg je een CIS-melding. Deze registratie komt met naam en toenaam in de landelijke database te staan. Deze database is inzichtelijk voor alle verzekeraars. Dit zorgt ervoor dat het de komende acht tot tien jaar moeilijker voor jou is om je auto te verzekeren. Hierbij maakt het niet uit hoe lang de rijontzegging was. Veel verzekeraars willen je niet meer verzekeren omdat ze het risico te groot vinden dat je weer een overtreding zal begaan.

Rialto

Wanneer je bij een reguliere verzekeraar geen verzekering kan afsluiten, heb je meer kans bij Rialto. Dit is een verzekeraar die tegen een hoge premie verzekeringen afsluit met mensen die een hoog risico vormen. Maar ook Rialto heeft geen acceptatieplicht en hoeft je dus niet te verzekeren.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013