De groene kaart


Iedereen die zijn of haar auto verzekert, heeft er één: een groene kaart. Maar waarvoor dient het eigenlijk? En waarom is het belangrijk om je groene kaart niet kwijt te raken?

Aantonen
De groene kaart is ooit door autoverzekeraars in het leven geroepen, om te kunnen aantonen dat je verzekerd bent. De groene kaart heeft nog een handige functie: er staat een nummer op. Dat nummer is benodigd voor het Europees schadeformulier, voor het geval u schade heeft gereden.

Wat staat er precies op de kaart?
Op de kaart zelf, staat een aantal gegevens. Bijvoorbeeld in welke landen u precies verzekerd bent. Dat verschilt per autoverzekeraar. Ook staat er op welk kenteken verzekerd is, en in welke periode. Natuurlijk staat het verzekeringsnummer er ook op.

De groene kaart bevat meestal ook praktische informatie over hulpverlening. Er staat bijvoorbeeld op welke telefoonnummers je moet bellen in geval een ongeval. Of welk telefoonnummer je nodig hebt, als je auto gestolen wordt.

Schadeformulier invullen
Als je een Europees schadeformulier moet invullen, moet je ook een nummer invullen. Dat nummer staat vermeld op de groene kaart. Je ziet op de groene kaart verschillende vakken. Deze vakken kennen een nummer. Kijk op de groene kaart bij “4. Landcode/Code verzekeraar/Nummer.” Daar staat het nummer van je groene kaart. Dit nummer moet je overnemen op het Europees schadeformulier.

Is het nummer belangrijk?
Voor schade binnen Nederland, is het nummer van de groene kaart niet zo van belang. Het is geen ramp als u een schadeformulier zonder nummer invult. De verzekeraar kan immers bepaalde informatie opvragen via het kenteken. Bijvoorbeeld over de verzekerde, de auto zelf, maar ook over hoe de verzekering in elkaar steekt. Datzelfde geldt ook voor de tegenpartij.

In het buitenland kan een autoverzekeraar geen kentekengegevens opvragen. Dan is het nummer van de groene kaart wel erg handig om bij je te hebben. Wie naar het buitenland reist, doet er goed aan om van te voren even te controleren of de groene kaart in de bagage zit. Het voorkomt veel ongemakken.

Een aanrijding met een automobilist uit het buitenland is vaak ingewikkeld. Zorg er  daarom voor, dat het nummer van de groene kaart wel is ingevuld op het Europees schadeformulier. Daardoor wordt een schademelding sneller behandeld. Als de autoverzekeraar nog veel extra informatie moet opvragen, zal de afhandeling van de schade flink wat vertraging kunnen oplopen.

Verplicht
Het is niet verplicht om de groene kaart altijd in de auto te hebben. Maar het is wel erg handig. AutoverzekeringBerekenen adviseert daarom ook om de groene kaart mee te nemen als je gaat rijden. Dan heb je de verzekeringsgegevens altijd bij de hand. Ook de telefoonnummers van de hulpverlening heb je dan altijd bij je.

Het is raadzaam om de groene kaart ook mee te geven aan andere personen die de auto  gebruiken. Geef de groene kaart mee aan bijvoorbeeld familieleden.

Kwijt of gestolen?
Wie de groene kaart kwijt is, of denkt dat de kaart is gestolen, kan een nieuwe groene kaart aanvragen bij de autoverzekeraar. De meeste verzekeraars verstrekken dan gratis een nieuwe groene kaart.

Hoe je deze groene kaart ontvangt, hangt af van de verzekeraar. Sommige verzekeraars versturen de groene kaart per e-mail. De verzekerde kan deze kaart dan zelf uitprinten. Bewaar de mail goed. Dan kun je nog een keer extra printen, als je de kopie kwijtraakt.

Waar geldt de groene kaart ook voor?
De groene kaart geldt niet alleen voor de auto. Je kunt ook een groene kaart voor een aanhanger, vouwwager of caravan krijgen.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.