De autoverzekering opzeggen, zo doet u dat

Wie wil overstappen naar een andere autoverzekeraar, moet eerst de autoverzekering bij de huidige verzekeraar opzeggen. Dat gaat tegenwoordig een stuk eenvoudiger dan vroeger. Toen was dat een hoop gedoe en moesten verzekerden continue opletten op overstapperiodes. Nu hoeft dat niet meer. Steeds meer autoverzekeraars geven tegenwoordig dagelijks de kans om uw autoverzekering op te zeggen.

Wanneer kan ik mijn verzekering opzeggen?
Niet alle verzekeraars bieden de optie om de verzekering op te zeggen wanneer de verzekerde dat wil. Over het algemeen kunt u de autoverzekering stopzetten als

– De auto niet meer op uw naam staat. U heeft de auto bijvoorbeeld verkocht, of overgedragen aan uw partner;
– Het contract niet meer actueel is. Het contract bij de verzekeraar is afgelopen en u kunt meteen – zonder overstaptermijn – overstappen;
– De premies stijgen voor alle verzekerden. U bent immers niet van tevoren met die premie akkoord gegaan.

– U de autoverzekering minder dan 14 dagen geleden heeft afgesloten. Iedere nieuwe verzekerde heeft recht op bedenktijd. Wie niet zeker is van zijn of haar keuze, kan binnen twee weken de verzekering opzeggen;
– De autoverzekeraar in negatieve zin de voorwaarden verandert. Bijvoorbeeld als de verzekeraar de dekking versobert, of het eigen risico verhoogt.

Geeft de autoverzekeraar aan dat u op ieder gewenst moment kan overstappen? Dan is de kans groot dat daar wel een overstaptermijn (vaak is dat een maand) aan vast zit. Hoe dat precies zit, kan de verzekerde bekijken in de polisvoorwaarden. Vaak biedt een telefoontje naar de verzekeraar ook een verhelderend antwoord.

De opzegtermijn is leidend
Voordat u overstapt, is het goed om te kijken wat de opzegtermijn is. Bij sommige verzekeraars kunt u namelijk niet zomaar overstappen. Bij de ene verzekeraar moet u een maand van te voren aangeven dat u de verzekering wil beëindigen, terwijl andere verzekeraars u direct de verzekering laten opzeggen als u minimaal één jaar verzekerd bent geweest.

Opzeggen een te grote stap?
Voor sommige verzekerden is de verzekering opzeggen om over te stappen een te grote stap. Of die verzekerden maken überhaupt tijdelijk geen gebruik van de auto. Dan is het niet nodig om de autoverzekering meteen al op te zeggen. U kunt er voor kiezen om even geen premie te betalen, door de autoverzekering tijdelijk te ‘pauzeren’. In jargon heet dat ‘opschorten’.

Wie er voor kiest om de autoverzekering tijdelijk op te schorten, betaalt geen premie en is dus tijdelijk niet verzekerd. Dat kent wel een nadeel: de auto mag de weg niet meer op. Volgens de Nederlandse wet is iedere automobilist immers verplicht om in een verzekerde auto te rijden. Voor wie zich bij het opschorten zorgen maakt over de gevolgen voor de schadevrije jaren: de schadevrije jaren mag u gewoon houden.

Regel een nieuwe verzekering
De autoverzekering opgezegd? Dan is het zaak om tijdig een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Het rondrijden zonder verzekering is een misdrijf en u riskeert dan een forse boete. Die boetes zijn niet mals: per 2014 bedraagt de boete voor rondrijden in een onverzekerd voertuig bijna 400 euro voor een auto of motor en 330 euro voor een brom- of snorfiets.

Hoe weet ik welke autoverzekering het voordeligst is?
Door autoverzekeringen te vergelijken komt u erachter welke autoverzekering het best bij u past. Kijk daarvoor op de voorpagina van AutoverzekeringBerekenen. Dan kunt u stap voor stap de verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.