De autoverzekering opschorten

Van plan om uw auto de komende winter in de garage te laten staan? Dan is er voor die periode geen autoverzekering benodigd. Daarom is er de keuze om de autoverzekering tijdelijk stop te laten zetten. Daarvoor moet er schorsing van het kenteken plaatsvinden.

Het kenteken schorsen
Zodra de auto op uw naam staat, is het verplicht om deze minimaal WA te verzekeren. Ook als deze alleen maar in de garage staat. Daarom is er de optie om het kenteken te laten schorsen. Een verzekering is dan niet meer verplicht. Ook hoeft de auto niet meer APK gekeurd te worden en hoeft er geen wegenbelasting meer betaald te worden. De verzekeraar kan dan de autoverzekering opschorten.

De regels van de RDW
De Rijksdienst voor Wegverkeer heeft een aantal regels omtrent het schorsen van het kenteken:

– Alleen het kenteken dat op uw naam staat kan geschorst worden.
– U moet in het bezit zijn van het kenteken bewijs.
– Het geschorste kenteken behoort bij een auto. Deze mag niet meer bij de openbare weg staan of rijden.
– De schorsing is maximaal één jaar geldig.

Het aanvragen van een schorsing
Op de website van de RDW kan de schorsing aangevraagd worden. U krijgt dan een nieuw tenaamstellingbewijs waarop staat dat het kenteken geschorst is.
Het schorsen van het kenteken is echter niet gratis. Voor personenauto’s kost dit ongeveer 15 euro

Opheffen van de schorsing
Na een jaar wordt de schorsing automatisch ongedaan gemaakt. Wie de schorsing eerder wil opheffen, kan dat doen via de website van de RDW. Dat is geheel gratis. Het is wel verplicht om het voertuig onmiddellijk te verzekeren na het opheffen van de schorsing. Wie zich vergeet te verzekeren, kan een boete riskeren.

Na de schorsing
Een autoverzekering is weer verplicht zodra de schorsing is opgeheven. Autoverzekeringen vergelijken is een goede manier om uit te vinden welke autoverzekeraar bij u past.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.