D66 winnaar in de steden, wat betekent dat voor autobezitters?

In Amsterdam, Den Haag en Utrecht kwam D66 als winnaar naar voren bij de de gemeenteraadsverkiezingen. Gaan er nu dingen veranderen op het gebied van vervoer? En wat betekent dat voor de autobezitters in de grote steden?

Iedereen mag zelf kiezen

D66 is heel duidelijk in haar standpunten en is sterk voor de bevordering van het openbaar vervoer en het gebruik van de fiets. De partij wil het het aantal trams uitbreiden en in Den Haag en in deze nieuwe trams mogen fietsen mee worden genomen in de tram. In Utrecht wordt bijvoorbeeld al veel gefietst, maar de partij wil het fietsen in de stad nog veiliger maken door de autowegen en fietspaden elkaar minder te laten kruisen. D66 vind dat iedereen zelf mag kiezen welk vervoermiddel hij kiest, maar wil het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets sterk stimuleren. In Den Haag wordt het bezit van een tweede milieuvervuilende auto duurder gemaakt. De partij wil zo’n zone ook gaan invoeren in de binnenstad van Utrecht. Zoals gezegd wil D66 dat de inwoners van de steden makkelijker voor milieuvriendelijke vervoermiddelen moeten kunnen kiezen. In Amsterdam wil D66 het gebruik van elektrische auto’s stimuleren door meer oplaadpunten en parkeerplaatsen aan te leggen en fiscale voordelen. Het is zelfs de bedoeling dat over een tijd alle taxi’s in Amsterdam zijn ingeruild voor elektrische exemplaren. In alle steden komen meer fietsenstallingen, bijvoorbeeld in de buurt van stations,stranden en in het centrum.

Schonere binnenstad

In Den Haag en Amsterdam zijn er al zogenaamde milieuzones en D66 wil deze graag uitbreiden voor bestelwagens. Wat D66 betreft parkeer je je auto in de binnenstad van Utrecht in parkeergarages en niet op straat. Op plekken waar het aantal parkeerplaatsen altijd schaars is, ga je minder parkeergeld betalen voor een zuinige auto. In Utrecht moet er voor het bevoorraden van bedrijven in de binnenstad gezocht worden naar meer milieuvriendelijke alternatieven.

Conclusie

D66 gaat het gebruik van OV, fiets en milieuvriendelijke auto’s sterk stimuleren. Het autorijden wordt niet extra moeilijk gemaakt, maar de meer milieuvriendelijke alternatieven worden makkelijker gemaakt.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013