Consument wacht met kopen auto

Steeds meer consumenten wachten met het aanschaffen van een auto. Ook op de automarkt wacht men liever af met het kopen van een auto. Ook hebben verzekerden steeds vaker dan vorig jaar een occasion op het oog. Dat blijkt uit ING Vraag.

Uitstellen
Consumenten zijn voorzichtig en stellen grote aankopen uit. Dat komt vooral door de economische situatie. Maar liefst acht op de tien van de ondervraagden geeft aan grote aankopen uit te stellen. Een goede 45 procent stelt vaak een dergelijke aankoop uit. Veertig procent stelt af en toe een aankoop uit.

Meerderheid
Maar liefst 72% van de ondervraagden geeft aan voorlopig geen nieuwe auto te kopen, ondanks ze wel aan een nieuwe wagen denken. Meer dan een kwart van de ondervraagden geeft aan dat de auto er gewoon komt.

Door te wachten met het aanschaffen van een auto wordt er door de verzekerde op de autokosten bespaard. Toch zitten er wel een paar addertjes onder het gras, zoals de verborgen kosten voor onderhoud. Ook extra kilometers op de teller zorgen ervoor dat de auto in waarde vermindert.

Besparen
Automobilisten hebben mogelijkheden om te besparen. Daarbij is het belangrijk om minder kilometers te maken. Daardoor wordt er namelijk minder benzine verbruikt. Dat scheelt weer in de brandstofkosten. Voor deze manier van besparen kiest 46% van de ondervraagden.

Een kleinere groep kiest voor langer afschrijven. Slechts zes procent bespaart op het onderhoud en maar vier procent bespaart op de autoverzekering, terwijl daar juist de kansen liggen.

Occasion
Tegenwoordig is er steeds meer vraag naar een tweedehands auto. Het economisch bureau van de ING verwacht een daling te zien in de verkoopcijfers van auto’s. Bijna driekwart van de respondenten gaf in het onderzoek aan dat de eerstvolgende auto een occasion wordt. Daarmee kiest de consument nu vaker voor een tweedehands auto dan vorig jaar.

De prijs bepaalt
Vooral de aanschafprijs is belangrijk voor de consument. Bijna de helft geeft aan dat de prijs doorslaggevend is in de keuze voor een auto. Ongeveer een derde kijkt vooral naar de maandelijkse kosten.

Meevaller?
Op het eerste gezicht lijkt een lagere prijs voor een auto een meevaller voor consumenten. Dat klopt inderdaad voor de consument die nog geen auto heeft en naar een tweedehands auto verlangt. Voor verzekerden die echter al een auto in bezit hebben, valt het nog maar te bezien of er te besparen valt. Zij zien hun huidige auto in waarde dalen en zullen meer moeten afschrijven.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.