Boswachters: “Pas op voor reeën”


De komende weken moeten automobilisten rekening houden met reeën. Vanwege de jaarlijkse bronsttijd steken de reeën zomaar de weg over. Daarom adviseren boswachters automobilisten langzamer te rijden.

Complete familie
Doordat de bronsttijd weer begint, rennen geiten vaak weg voor een hitsige bok. Dan kan een overstekende ree worden gevolgd door een stel. Het vrouwtje heeft vaak de kroost bij zich, die in volle vaart meerent. Daardoor zijn de dieren kwetsbaar voor automobilisten.

Schadepost
Een aanrijding met een wild dier is een flinke schadepost. Naast dat boswachters reeënleed willen voorkomen, waarschuwen ze ook voor de kosten van een aanrijding met een ree. Vaak lopen de schadekosten in de duizenden euro’s. Gemiddeld ligt de prijs voor het herstel van de auto na een aanrijding met een ree rond de tweeduizend euro.

Actie ondernemen
Wie ondanks de waarschuwing toch wild aanrijdt, moet direct de politie bellen op 0900-8844. Ook als het dier niet blijft liggen. Het is dan van belang om een zo duidelijk mogelijke omschrijving van de locatie door te geven. De politie of faunabeheerder komt dan langs.

Het doorrijden na een aanrijding met wild, is strafbaar. De automobilist is verplicht om een melding te maken, en te wachten op de politie of faunabeheerder. Vervolgens kunnen er foto’s worden gemaakt, die als bewijsmateriaal dienen bij de autoverzekeraar.

Dont’s
Onder anderen de provincie Gelderland benadrukt dat het geen verstandig idee is om achter het dier aan te gaan. De ree is bovendien een beschermd dier, waardoor het vervoeren er van een strafbaar feit is. Het dier mag alleen verplaatst worden door de politie of de dierenambulance.

No-claim?
Het claimen van schade door een botsing met loslopend wild, heeft meestal geen gevolgen voor de no-claimkorting. Dat is de korting op de premie, voor de verzekerde die geen schade claimt. Hoe dat precies geregeld is, staat beschreven in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Wat wordt vergoed?
Schade aan de auto? Die wordt vrijwel altijd vergoed, als u een autoverzekering heeft met een WA plus Beperkt Cascodekking, of een WA plus Volledig Cascodekking (allrisk) heeft. Alleen schade van de botsing met het dier zelf wordt vergoed. Dat houdt in dat er niets vergoed wordt, als u moet uitwijken voor een dier, en daarbij tegen een boom tot stilstand komt. Wie alleen een WA-verzekering heeft, krijgt überhaupt geen vergoeding. Een WA-verzekering vergoedt namelijk alleen de schade aan anderen.

Oppassen
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom is het belangrijk voor de verzekerde om zich te houden aan de adviessnelheid. Vooral in de schemerperiode en ’s nachts is extra oplettendheid geboden. Dan zijn de reeën het actiefst. Toch is het zaak om ook overdag oplettend te zijn.

Veel provincies geven aan waar het wild zich bevindt, door middel van wildsignaleringsborden. De bestuurder doet er goed aan om dan snelheid te minderen en op wild te letten. Zo voorkomt de verzekerde schade aan zijn of haar auto en aan de omgeving.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.