Boetes voor onverzekerde auto’s

In Nederland is het verplicht als autobezitter ten minste een WA-autoverzekering af te sluiten. Met deze verzekering verzeker je jezelf tegen de wettelijke aansprakelijkheid die de tegenpartij bij een aanrijding tegen je kan stellen. Dit betekent dat de schuldige partij altijd wettelijk aansprakelijk kan worden gesteld. Als de schuld bewezen is, moet de schade vergoed worden. Vaak is het schadebedrag zo hoog, dat dit bedrag niet alleen op te brengen valt. Om de tegenpartij niet tekort te doen, is de verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid per auto verplicht gesteld. Er zijn in Nederland strenge controles, sterke maatregelen en flinke boetes bovendien. Ook om deze reden is het verstandig een autoverzekering af te sluiten.

Strengere handhaving
Het handhaven van de WAM, de wet die regelt dat alle autobezitters ten minste een WA-autoverzekering moeten hebben, wordt geregeld door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Voorgaande jaren bleek dat ruim 243.000 auto’s niet verzekerd waren, terwijl dat wel zou moeten. Ook voor auto’s waarmee niet of zelden de weg opgegaan wordt, zoals oldtimers, kan alsnog een autoverzekering verplicht gesteld worden.

De overheid kondigde strengere maatregelen aan op onverzekerdheid. Deze strengere maatregelen waren niet zonder succes: inmiddels is het aantal onverzekerden teruggedrongen naar 100.000. De gevolgen van onverzekerdheid kunnen groot zijn. Niet alleen omdat het moeilijk wordt de schade te vergoeden bij een aansprakelijkheidstelling, maar ook omdat er doorgaans hoge boetes gelden voor het niet naleven van de wet.

Boetes
Sinds 1 juli 2011 heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer de bevoegdheid om de Wet Auto en Motorrijtuigen te handhaven. Kort gezegd betekent dat dat de RdW controles uit mag voeren en boetes op kan leven als een automobilist niet verzekerd is. Deze controles kunnen vanuit het kantoor worden uitgeoefend.

Alle kentekens in Nederland worden namelijk geregistreerd door de RdW. Deze kentekens worden gekoppeld aan de verplichte autoverzekering. In ieder geval jaarlijks, maar meestal nog vaker controleert de RdW de koppeling tussen het kenteken uit het register en de autoverzekering. Als blijkt dat een automobilist onverzekerd is, mag de Rijksdienst een boete opleggen.

Deze boetes kunnen tot drie maal binnen een jaar aan een automobilist opgelegd worden, en zijn steeds even hoog. De maximale boete bedraagt 340 euro per jaar, en kan doorlopen naar een maximaal bedrag van 1020 euro.

Claims
Echter zijn de gevolgen van onverzekerd rondrijden nog groter dan alleen de boete die de RdW zal opleggen. Het is gebruikelijk dat bij een aansprakelijkheidstelling een claim wordt ingediend. Wie zonder autoverzekering rondrijdt en een ongeluk veroorzaakt, zal deze schade zelf moeten betalen. De tegenpartij kan geen beroep doen op de autoverzekering, omdat deze niet is afgesloten.

Daarom wordt er in Nederland gewerkt met het Waarborgfonds Motorvoertuigen. Het Waarborgfonds is een speciaal opgericht fonds om schade uit te keren aan partijen die buiten hun schuld om schade aan hun auto hebben opgelopen, terwijl de tegenpartij onverzekerd is. Het Waarborgfonds legt vervolgens de claim van de schade neer bij de onverzekerde. Jaarlijks wordt er voor meer dan 2,5 miljoen euro geclaimd door het Waarborgfonds.

Aantekening
Naast een claim is er nog een andere maatregel om onverzekerdheid tegen te gaan. Als de automobilist voor langere tijd zijn premie niet betaald heeft, mag de autoverzekeraar de polis eenzijdig opzeggen. In dat geval is de automobilist onverzekerd en wordt er een aantekening gemaakt in de Roydatabase.

Het is in dit geval erg moeilijk om een andere autoverzekering af te sluiten, omdat de wanbetaling centraal bekend staat. Er zijn maar een paar autoverzekeraars in Nederland die mensen met een negatieve aantekening accepteren. Maar de voorwaarde is dan wel dat de automobilist op tijd betaald, en meestal een veel hogere premie moet betalen dan dat normaal gebruikelijk is.

Autoverzekering afsluiten
De oplossing is in principe erg simpel. Bij de aanschaf van een auto hoort het afsluiten van ten minste een Wa- autoverzekering.  Deze is, zoals hierboven uitgelegd, wettelijk verplicht. Er zijn wel enkele autovoertuigen die vrijgesteld zijn van de verplichte verzekering. Deze voertuigen staan vaak vermeld op de website van de autoverzekeraar. Het is bovendien nuttig na te denken over een Wa-cascoverzekering of Allrisk autoverzekering, omdat in dat geval ook de schade aan de eigen auto gedekt wordt.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.