Boer betaalt minder voor autoverzekering

In een grote stad is veel meer verkeer dan op het platteland. De kans op een verkeersongeval is daardoor dus een stuk groter. Dit valt terug te zien in de premies van autoverzekeringen. Deze blijken namelijk volgens ons onderzoek behoorlijk hoger te zijn voor stedelingen dan voor dorpsbewoners.

Dorpen zijn goedkoper

In het onderzoek is allereerst uitgegaan van een fictief persoon met een Volvo C70. De gegevens van diegene zijn ingevoerd in een vergelijkingssite voor autoverzekeringen waarbij de ene keer een postcode in Utrecht is ingevoerd en de andere keer een postcode in Niawier (een klein dorp in Friesland). Waar de Utrechter een maandelijkse premie van €60,11 voorgeschoteld kreeg, was dit voor de dorpsbewoner slechts €42,24. Deze bevinding is als uitgangspunt genomen voor een additionele analyse. Hier is gestructureerd gekeken naar andere proefpersonen en verschillen tussen steden en dorpen binnen verschillende provincies. Gemiddeld betalen stedelingen 10,4 procent meer dan dorpelingen. Een bedrag dat op jaarbasis behoorlijk kan oplopen.

Randstadsbewoner betaalt hoofdprijs

In de provincies die samen de Randstad vormen, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland, liggen de prijzen ook beduidend hoger dan in de meer landelijke provincies Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Dit scheelt gemiddeld ruim 24 procent. We verwachten dat dit komt doordat zowel de steden als de dorpen in de Randstad in hogere mate verstedelijkt zijn dan in de meer landelijke provincies.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013