Bijtelling, wat is dat?

In reclames en tv-programma’s komt de term ‘bijtelling’ regelmatig voorbij, maar wat het precies betekent weten veel mensen niet. Hieronder staat uitgelegd wat bijtelling is en waarop de kosten worden gebaseerd.

 Bijtelling

De bijtelling is het bedrag dat je betaalt voor het gebruik van een auto van de zaak (leaseauto) voor privéritten. Dit gebruik wordt gezien als een soort van loon in natura. Hierover dient dan dus ook belasting betaald te worden. Wanneer je een leaseauto hebt en je rijdt hier meer dan 500 kilometer per jaar mee als privévervoer, rekent de fiscus een bedrag voor dit privé gebruik. Dit bedrag is de bijtelling. Wanneer je privé minder dan 500 kilometer per jaar rijdt, kost het je meestal niets. Als je via rittenadministratie ook kunt aantonen dat je werkelijk minder hebt gereden, wordt er niks bijgeteld.

 Netto-bijtelling

De netto-bijtelling is het bedrag dat het jou netto kost om de leaseauto ook privé te gebruiken. Dit is dus eigenlijk het bedrag dat jij minder krijgt aan salaris doordat je gebruik maakt van die auto.

 Hoogte van bijtelling

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van een aantal zaken, waaronder de cataloguswaarde van je auto en de CO2 uitstoot. Ook zijn de leeftijd van de auto en de aankoopprijs van belang. Afhankelijk van het de hoeveelheid CO2 uitstoot, moet je over het gebruik van de auto tussen de 4 en 25% van de cataloguswaarde van de auto betalen. Omdat de overheid schoon rijden wil stimuleren, wordt regelmatig de bijtelling van minder milieuzuinige auto’s verhoogd. Tot 1 januari 2014 hadden elektrische auto’s een bijtelling van 0%. De regels en percentages veranderen regelmatig.

Oude auto’s

Wanneer je leaseauto ouder is dan 15 jaar, betaal je 35% bijtelling over de marktwaarde van je auto. Bij deze oude auto’s is de catalogusprijs dus niet van belang.

 

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013