Bijna een derde minder autoverkopen

De afgelopen maand  was een bijzonder slechte maand voor de autobranche. De verkoop van nieuwe auto’s is met bijna een derde achteruit gegaan. Er werden slechts 48.000 auto’s verkocht. Dat is 22.000 minder dan vorig jaar.


Aangescherpte maatregelen
De nieuwe cijfers werden afgelopen vrijdag gepubliceerd door de brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. Volgens de organisaties is de forse daling te wijten aan de a aangescherpte belastingmaatregelen van de overheid. Daardoor zijn er in december meer nieuwe personenauto’s verkocht en in januari minder. Door de auto in december aan te schaffen konden veel verzekerden de auto met minder belasting kopen.

BPM
De daling van de autoverkopen in januari is te verklaren door de aangescherpte CO2-grenzen in de BPM. Vanaf 1 januari 2013 geldt namelijk dat de BPM uitsluitend nog wordt berekend op bsis van de absolute CO2-uitstoot. Ieder jaar worden de CO2-grenzen in de BPM aangescherpt aan de inflatie.

Ook zijn de uitstootgrenzen voor de bijtelling verder aangescherpt. Daardoor werden er in december meer nieuwe personenauto’s geregistreerd dan de gebruikelijk. Dat zijn de zogenaamde ‘vooruitgeschoven aankopen’.

Daling

De BOVAG en RAI Vereniging houden rekening met een nog verdere daling van de autoverkopen in de komende maanden. “De eerste zes maanden van 2012 lieten relatief goede verkoopaantallen zien in vergelijking met de rest van het afgelopen jaar”, stelt een woordvoerder van BOVAG.

De verkoop van nieuwe auto’s ging in 2012 met bijna tien procent omlaag tot ruim 500.000 stuks. Voor heel 2013 voorzien de brancheorganisaties dat er 480.000 auto’s verkocht worden. Dat i ongeveer 4,5 procent minder dan vorig jaar.

Somberder
Volgens economen van ABN Amro is de situatie nog somberder. Zij gaan er vanuit dat het aantal verkopen met ongeveer vijftien procent daalt. Dat komt neer op een goede 430.000 nieuwverkopen, een daling van ruim 72.000 auto’s. Overigens verwacht de bank voor 2014 een lichte groei naar 470.000 auto’s. Dat zou dan een groei zijn van acht procent.

ABN Amro stelt dat 2013 een moeilijk jaar gaat worden voor de autobranche. “Het economisch sentiment heeft te maken met een historisch laag consumentenvertrouwen en dalende koopkracht.”

Best verkochte merken
In januari 2013 waren Volkswagen, Ford, Peugeot, Renault en Kia de bestverkochte merken. Zij waren gezamenlijk goed voor bijna 19.000 autoverkopen. De best verkochte modellen waren Volkswagen Up!, Peugeot 107, Renault Twingo, Ford Focus en de Volkswagen Golf.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.