Zo bespaart u op de autoverzekering

Wie een auto heeft, geeft het liefst niet teveel uit aan een autoverzekering. Maar waar is een voordelige autoverzekering te vinden? En hoe profiteert u van extra aanbiedingen en kortingen? Welke andere factoren zijn er om nog op te kunnen besparen? AutoverzekeringBerekenen zet het kort op een rijtje.

Vergelijken op het net
Op zoek naar een autoverzekering? Dan is vergelijken via het internet de beste oplossing. Door te vergelijken ziet u direct welke autoverzekering bij u past. Een duurdere verzekeraar is niet altijd een betere verzekeraar. Soms rekent een verzekeringsmaatschappij een hogere prijs voor een verzekering met een lagere dekking.

Exraatjes
Vaak geven autoverzekeraars allerlei extraatjes. Op die manier blijft de concurrentie op de markt scherp. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheid om de auto te laten vervangen of aan aanvullende dekkingen.

Stel dat u een ongeluk krijgt, waarbij de auto flink beschadigd raakt. Daardoor moet u een nieuwe auto kopen. Er is dan een mogelijkheid om de auto te vervangen met een gelijkwaardige auto. Dan is het zaak om goed op te letten, want de autoverzekeraar kijkt naar de waarde van de auto vlak voor het ongeval. Dat noemen verzekeraars ‘de dagwaarde’. Die wordt uitgekeerd. Dat houdt in dat de nieuwwaarde van de auto dus niet relevant is. Daardoor krijgen verzekerden vaak een fractie van het aankoopbedrag terug. Het is dan niet de moeite waard om extra premie te betalen.

Aanvullende dekkingen
Nederland is een echt verzekeringsland. Het liefst verzekeren Nederlanders zich voor alles. Dat weten verzekeraars ook en zij bieden daarom vele aanvullende dekkingen aan. Het lijkt logisch dat een aanvullende dekking altijd extra zekerheid biedt, maar toch is dat niet zo.

In sommige gevallen overlapt een aanvullende dekking namelijk met andere onderdelen van de autoverzekering of van andere verzekeringen. Vaak is het bijvoorbeeld niet nodig om een extra rechtsbijstandverzekering af te sluiten als u al een algemene rechtsbijstandverzekering hebt. Ook leden van de ANWB krijgen al via andere wegen dergelijke vergoedingen. Een aanvullende dekking op de autoverzekering is dan onnodig; er is sprake van oververzekering.

Korting vanwege de leeftijd
Veel aanbieders van autoverzekeringen geven eventueel een leeftijdskorting. Dat loopt al snel op tot een aardig bedrag. Vooral verzekerden tussen de 26 en 55 jaar profiteren van korting op de premie vanwege de leeftijd. Daarentegen betalen jongeren met weinig rijervaring een veel hogere premie. Datzelfde geldt voor ouderen. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat jongeren roekelozer rijden en dat ouderen een langere reactietijd en een kortere concentratie hebben.

Waar staat de auto?
Woont u in een gebied met relatief weinig criminaliteit en weinig verkeer? Dan betaalt u minder voor de autoverzekering. Wie in een stedelijk gebied woont, betaalt vaak een hogere premie voor de autoverzekering. Ook de afstand die de verzekerde aflegt tussen de woonplaats en het werk, is belangrijk voor de premie. Rijdt u een flink aantal kilometers om aan het werk te gaan, dan is de kans groter dat u een ongeval meemaakt en daardoor een schadeclaim moet indienen. Verzekeraars dekken zich daar tegenin en laten daarom verzekerden meer betalen.

Schade uit het verleden
Verzekeraars kijken ook naar schade uit het verleden. Dat doen ze aan de hand van het zogeheten bonus-malussysteem. Wie een jaar zonder schae rijdt, stijgt een trede op de bonus-malusladder. Maar zodra u schade meldt, gaat u een aantal treden omlaag. Hoe hoer op de ladder, hoe hoger de no-claim korting. Staat u laag op de ladder? Dan betaalt u meer premie, omdat u minder korting krijgt.

Hoe de verhouding tussen een schadeclaim en een terugval op de ladder is, verschilt per verzekeraar. Sommige verzekerden hebben zelfs een negatief aantal schadevrije jaren. Dat komt vooral voor bij mensen die nog maar kort een autoverzekering hebben. Bij de verzekeraar kunt u vragen hoeveel schadevrije jaren u hebt. Dan kunt u bij andere verzekeraars vragen naar de korting op de premie aan de hand van het aantal schadevrije jaren.

Soms is het beter om zelf kleine schades te betalen. Dan loopt u de no-claimkorting niet mis. Heeft u een geschiedenis met weinig schadeclaims? Dan is het goed om het eigen risico te verhogen, waardoor de premie lager wordt. Het is wel aan te raden om het bespaarde bedrag achter de hand te houden, voor als het geluk niet aan uw zijde staat.

Alarmsysteem
Veel verzekerden installeren tegenwoordig een alarmsysteem om de kans op diefstal te verkleinen. Bent u één van die verzekerden? Meld dit dan bij de verzekeraar. Vaak is een verzekeraar bereid om korting op de premie voor de autoverzekering te geven. Wie nog een alarmsysteem moet aanschaffen, doet er goed aan van te voren bij de verzekering te vragen welke alarmsystemen worden aangeraden. Voor die systemen krijgt u namelijk vaak ook korting.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.