Bedrijfsauto’s voor ZZP’ers, dit moet je weten

Je bent een zelfstandige zonder personeel, krijgt het ondernemerschap steeds meer onder de knie en hebt het gevoel dat een bedrijfsauto eigenlijk wel wat voor je is. Wat moet je daar allemaal voor regelen? En wat is handig om te weten als het gaat om de portemonnee? Goedkoopsteautoverzekering.net zoekt het voor je uit.

Privé of zakelijk?

Je auto op de zaak zetten of juist op privégebruik laten staan. Een lastige keuze die je alleen bij het starten van een onderneming of juist bij de aanschaf van een nieuwe auto hoeft te maken. Als ZZP’er kun je bij de zoektocht naar een bedrijfsauto verschillende dingen doen. Het is dan ook handig om enigszins wat af te weten van de regeltjes van de fiscus. Dat kan je namelijk flink wat geld schelen.

  1. Privé

Zet je de auto op je eigen naam? Dan is het dus geen onderdeel van het ondernemingsvermogen en valt er ook geen btw af te trekken bij de aankoop. Dit mag daarentegen wel weer bij de onderhouds-, gebruiks- en reparatiekosten van de privé-auto. Ook mag je per zakelijk gereden kilometer €0,19 van de bedrijfsopbrengst aftrekken, wat weer gunstig is voor de belasting die je jaarlijks betaalt over je totale inkomen.

  1. Zakelijk

Van plan om ‘m op naam van de onderneming te zetten? Op die manier worden de onkosten die je van de auto hebt aftrekbaar. Met de belastingdienst kun je vanaf dan dus bijvoorbeeld onderhouds-, brandstof- en verzekeringskosten verrekenen.

Tip: schaf een brandstofpas aan. Je dient je bonnetjes namelijk te bewaren en te betalen vanaf een zakelijke rekening. Met een aparte pas bespaar je jezelf een hoop administratie.

Ga vanaf nu ook je ritten bijhouden door middel van een kilometerregistratie. Dit is belangrijk omdat de belastingdienst verwacht dat je minimaal 1000 zakelijke kilometers maakt om te kunnen genieten van de voordelen van een zakelijke auto. Ook mag je met een dienstauto maximaal 500 kilometer privé rijden. Kom je hierboven? Dan ziet de fiscus het als een privé-auto en gelden de regels voor de volledige bijtelling.

Geen zin in bijtelling?

Begrijpelijk, in 2014 zijn de regels voor zakelijke rijders echter wel iets veranderd. De hoogte van de bijtelling hangt af van het aantal gram C02 dat de wagen uitstoot en of je een benzine- of dieselauto rijdt. Vanaf 2014 vervalt de 0%-categorie en zijn er dus alleen nog de klasses 7%, 14%, 20% en 25%. De bijtelling die jij per jaar betaalt bedraagt een van deze percentages van de cataloguswaarde van je auto. Vanaf komend jaar zullen de uitstootnormen per categorie echter iets worden aangescherpt, waardoor sommige auto’s in een hogere en dus duurdere klasse terecht kunnen komen.

Tip: zoek voor de minste bijtelling naar een auto die minder dan 51 gram CO2 per kilometer uitstoot. Of kijk eens naar de mogelijkheden van een elektrische auto.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013