Autoverzekeringen en premies

Autoverzekeringen en premies, wat moet je weten?

Iedereen die een auto bezit is verplicht een WA-verzekering voor hun auto af te sluiten. Een WA-verzekering wordt ook wel een ‘aansprakelijkheidsverzekering’ genoemd. De WA-verzekering zorgt ervoor dat de verzekerde (gedeeltelijk) niet hoeft op te draaien voor de eventuele kosten bij schade aan de auto. Over deze verzekeringen betaal je altijd een premie. Hoe hoog de premie van de autoverzekering is hangt af van een aantal factoren.

De factoren

De vuistregel luidt: ‘Hoe lager het eigen risico, hoe hoger de premie’. Toch worden er ook naar enkele andere factoren gekeken. Het geslacht van de verzekerde, het aantal schadevrije jaren, de leeftijd van de verzekerde, woonplaats, type auto en de leeftijd van de auto spelen allemaal een rol bij het bepalen van de hoogte van de premie. Dit betekent dus dat de premie voor elke autoverzekerde anders is.

Autogegevens

Zoals net ook al werd genoemd, wordt er gekeken naar de leeftijd van uw auto. Daarnaast betaal je voor een auto met een hoge dagwaarde een hogere premie dan een auto met een lage dagwaarde. Wel komt het vaak voor dat als er een ongeval gebeurd met een tweedehandse auto, de kosten hoger uitvallen. Naast leeftijd speelt het gewicht van de auto ook een rol; hoe zwaarder de auto, hoe meer je betaalt.

Persoonlijke gegevens:

Bij de persoonlijke gegevens wordt er gekeken naar uw leeftijd en het aantal schades die u in het verleden heeft gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat jonge autobestuurders vaker schade rijden dan meer ervaren automobilisten. Daardoor zijn de meeste autoverzekeringen voor jongeren een stuk duurder. Wat sommige mensen niet weten is dat de woonplaats van de verzekerde ook een rol speelt. Verwacht wordt dat er in het drukke verkeer van de randstad eerder schade wordt gereden dan bijvoorbeeld in Friesland op het platteland. Daarom betaal je in de randstad vaak een hogere premie.

Aantal kilometers:

Een ander punt waar verzekeraars naar kijken is het aantal gereden kilometers. Het is logisch dat de kans op schade toeneemt naar mate je meer kilometers aflegt in je auto.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013