Autoverzekering voor studenten

Studeer je nog en heb je net je rijbewijs gehaald? Proficiat! Je kunt er nu voor kiezen om je eerste auto te gaan kopen. Daarmee ben je helaas nog niet klaar, want naast het betalen van je benzine en wegenbelasting moet je een wettelijk verplichte autoverzekering afsluiten. Speciaal voor studenten zijn er een aantal verzekeringsmaatschappijen, die een autoverzekering voor studenten (18 tot 25 jaar) aanbieden.

Vergelijk polissen met elkaar!

Autoverzekering voor studenten

Het is voor jou als student belangrijk om de algemene voorwaarden van de aanbieders van studenten autoverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen zijn deze voorwaarden voor iedereen jonger dan 24 jaar anders dan die van boven de 24 jaar.

Ook kun je tot de conclusie komen dat de goedkoopste studenten autoverzekering niet eens de beste is, omdat je niet uitgebreid verzekerd kunt zijn. Vaak heeft de premie ook te maken met de dagwaarde van je auto. Hoe hoger deze dagwaarde, hoe meer premie je gaat

betalen. Ook speelt je woonplaats een rol. Woon je in een (grote) stad, dan zul je ook wat meer premie betalen dan wanneer je in een dorp woont. De kans op diefstal in steden is immers groter.

Risicogroep

De premie van een autoverzekering voor studenten is vaak hoger dan andere autoverzekeringen omdat studenten een risicogroep zijn. Jonge bestuurders veroorzaken vaker een ongeluk en zijn nog onervaren bestuurders. Daardoor zullen jongeren ook vaker een schade claimen. Als je daarentegen langere tijd schadevrij rijdt kun je vaak rekenen op een lagere premie. Dit is de zogeheten bonus-maluskorting (het vroegere no-claim). Een autoverzekeringsmaatschappij vraagt altijd om jouw aantal schadevrije jaren.

Aan jou de keus

Er zijn drie varianten waar je als student uit kan kiezen:

  • WA (wettelijke aansprakelijkheid). Deze verzekering is wettelijk verplicht. Het dekt schade die je met je auto veroorzaakt en waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent. Let op: schade aan je eigen auto is niet gedekt.
  • WA Beperkt Casco: Deze polis bestaat naast de WA-dekking, ook uit (mogelijke) schadevergoeding voor diefstal, ruitbreuk, storm, hagel, brand en aanrijdingen met dieren.
  • WA Volledig Casco (All risk): Dit is de duurste en meest uitgebreide variant. Naast de WA-dekking wordt ook schade aan je eigen auto vergoed bij een aanrijding. Het maakt daarbij ook niet uit wie het ongeluk veroorzaakt heeft.

Eigen risico, eigen premie

Je kan vaak zelf de hoogte van het eigen risico bepalen. Het eigen risico is het bedrag dat je uit je eigen zak moet betalen als je een schade claimt bij een verzekeraar. Neem je een hoog eigen risico, dan betaal je een lagere premie. Ook kun je dus aan de slag gaan met het vergelijken van autoverzekeringen voor studenten.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013