Autoverzekering voor elektrische of hybride auto’s

Er worden steeds meer auto’s ontwikkeld die rijden op elektriciteit of waterstof; duurzaam rijden is enorm in opkomst. Niet alleen zijn er op dit moment veel technische ontwikkelingen, ook steeds meer mensen kiezen voor auto’s delen of huren van particulieren.

Hybride voertuigen

Een hybride auto rijdt zowel op een zeer zuinige benzinemotor als op een elektrische motor. Veel hybride auto’s hoeven niet aan de oplader. In deze gevallen zorgt de gewone verbrandingsmotor er namelijk voor dat de accu wordt opgeladen. Zo wordt bijvoorbeeld de kracht die ontstaan bij het afremmen van de auto, gebruikt om de auto op te laden. Momenteel worden er ook steeds meer hybride auto’s gemaakt waarbij de batterijen opgeladen worden door de auto aan te sluiten aan de elektriciteit. Deze worden de ‘plug-in hybride auto’s’ genoemd.

 Elektrische auto

Elektrische auto’s worden aangedreven door een elektromotor. De accu van de auto moet worden opgeladen en de voertuigen hebben een gemiddelde actieradius van 170 kilometer.  Elektrische auto’s hebben een beperkte accutijd, maar voor korte ritten is het een perfecte manier van rijden. Elektrische auto’s zijn over het algemeen duurder in aanschaf dan een ‘normale’ auto, maar in verbruik aanzienlijk goedkoper. Staar je dus niet blind op het prijskaartje.

Autovezekering bij duurzame auto

Een tijd lang lagen de premies voor elektrische en hybride auto’s een stuk hoger dan voor normale auto’s. Dit komt omdat sommige verzekeraars elektrische auto’s als minder veilig inschatten, omdat ze vrijwel geruisloos zijn. Je hoort ze niet aankomen en de kans op ongelukken is daardoor, volgens de verzekeraars, groter. Daarnaast zijn elektrische en hybride auto’s duurder in aanschaf en reparatie. Een nieuwe accu voor een elektrische auto kost al snel 10.000 euro.
Tegenwoordig zijn er echter steeds meer verzekeraars die speciale verzekeringen aanbieden voor duurzame auto’s. Verzekeraars kunnen niet meer om de toenemende populariteit van elektrische en hybride voertuigen heen en bieden steeds vaker aantrekkelijk premies, aanbiedingen en speciale dekkingen voor dit type auto.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013