Autoverzekering opzeggen

Na het vergelijken van autoverzekeringen kan het zijn dat het soms goedkoper is om de autoverzekering op te zoeken en een andere verzekeraar te zoeken. Dat kan bijvoorbeeld doordat de premies simpelweg bij de ene autoverzekeraar hoger liggen dan bij de andere, de auto verkocht is, of de premies en voorwaarden op een oneerlijke manier zijn gewijzigd. In veel gevallen hebben consumenten dan te maken met het zogenaamde ‘opzegtermijn’. Voornamelijk bij autoverzekeringen met premies waar veel korting op gegeven wordt vanwege de langere loopduur komen deze opzegtermijnen voor. Bij andere autoverzekeringen kunnen consumenten de autoverzekering zelfs maandelijks opzeggen, al is de premie van deze verzekering wel vaak wat hoger.

Andere autoverzekering
Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin het noodzakelijk is de huidige autoverzekering op te zeggen. De meest simpele situaties die we ons kunnen voorstellen is dat een andere autoverzekeraar simpelweg goedkoper is. In dat geval kan het behoorlijk lonen over te stappen naar de goedkopere autoverzekeraar.

Wel moet erop gelet worden dat de meeste autoverzekeraars standaard contracttermijnen van ten minste één jaar aangaan met hun verzekerden. Kijk dus goed in de polis alvorens een andere verzekeraar te kiezen. Dit opzegtermijn is sinds 1 januari 2010 ingevoerd. Toch is het niet gezegd dat alle autoverzekeraars met dit opzegtermijn werken. Bij sommige verzekeraars is het namelijk mogelijk om per maand op te zeggen. Wel krijgen verzekerden bij dit soort autoverzekeraars minder korting op de premie.

Het opzeggen van de autoverzekering moet in dit geval schriftelijk gedaan worden. Autoverzekeraars ontvangen deze opzegbrief het liefst aangetekend. Ook voor de consument zelf kan dit een behoorlijke veiligheid inbouwen, omdat hij of zij zeker weet dat de brief aangekomen is, en niet verdwenen is in een grote stapel andere dossiers.
De autoverzekering moet opgezegd worden ‘per contractvervaldatum’; direct opzeggen is dus niet mogelijk.

Auto verkocht
Een andere denkbare situatie, is dat de auto verkocht is en de consument over wil stappen op een andere autoverzekering. In de meeste gevallen is het overigens mogelijk de autoverzekering van de huidige auto om te zetten naar een polis van de toekomstige auto. Op een dergelijke manier hoeft er dus niet per se een nieuwe autopolis afgesloten te worden. Maar het kan zijn dat wanneer men van een kleine naar een grote auto overstapt, daarvoor flink meer premie betaald moet worden.

In dat geval is het mogelijk dat een andere autoverzekering een goedkopere premie te bieden heeft. In dit geval is het verstandig eerst een nieuwe autopolis af te sluiten, en dan de andere autoverzekering op te zeggen. Ook hier geldt: let op het opzegtermijn. Bij sommige verzekeraars geldt een contracttermijn van een jaar.

Toch liever bij de andere autoverzekeraar blijven? De polis is gedurende de eerste maand per dag opzegbaar. Daarna geldt het opzegtermijn zoals deze in de polis vermeld staat.

Ook voor deze situatie geldt dat de opzegbrief het beste via een aangetekende brief is op te zeggen. Inmiddels zijn er ook autoverzekeraars die het opzeggen ook online accepteren. Op internet zijn er diverse opzegbrieven te vinden waarmee de verzekering gemakkelijk opgezegd kan worden. De autoverzekering moet opgezegd worden ‘per contractvervaldatum’; direct opzeggen is dus niet mogelijk.

Geen nieuwe auto
Het kan ook zijn dat de auto verkocht is en de consument niet van plan is een nieuwe auto aan te schaffen. In dat geval geldt er geen opzegtermijn, maar mag de autoverzekering meteen na verkoop opgezegd worden. Wie liever zijn schadevrije jaren nog even behoudt omdat hij of zij twijfelt, kan ervoor kiezen de polis tijdelijk op te schorten.

De schadevrije jaren blijven dan nog drie jaar geldig. Wie kiest voor opzeggen in plaats van opschorten, behoudt zijn schadevrije jaren slechts een jaar.  Tijdens de verkoop van de auto is het nuttig de autoverzekering tussentijds stop te zetten. In dit geval is het noodzakelijk na de verkoop een zogenaamd vrijwaringsbewijs op te sturen naar de autoverzekeraar. Dit vrijwaringsbewijs is op te vragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RdW).

Na het opzeggen zal de verzekeraar de teveel betaalde premie terugbetalen en de polis beëindigen. Het is mogelijk dat deze terugbetaling lager uitvalt dan de daadwerkelijk betaalde premie. De reden hiervoor kan simpel zijn: sommige autoverzekeraars rekenen voor deze directe manier van opzeggen administratiekosten.

Gewijzigde polis of premie
Als de polis of premie buiten het contract om gewijzigd is door de autoverzekeraar, mag de consument zijn contract met deze verzekeraar ontbinden. Dit kan onmiddellijk, ook als in het contract vastgesteld is dat er een opzegtermijn geldt. Dit komt doordat de autoverzekeraar zich niet aan de afspraak gehouden heeft. In dit geval betekent dit dat ook de consument zijn opzegtermijn niet hoeft na te komen.

Het is dus niet mogelijk dat de autoverzekeraar zomaar tussentijds zijn premie mag verhogen en de klant vervolgens aan zijn of haar contract mag houden. Opzeggen kan met het formulier ‘tussentijdse wijzigingen’ en moet bij voorkeur aangetekend verzonden worden.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.