Autoverzekering flink duurder geworden

Verzekerden betalen tientallen euro’s meer voor hun autoverzekering dan een jaar geleden. Volgens meerdere autoverzekaars heeft dit onder meer te maken met oplopende schadekosten. De stijgingen van de prijzen bij autoverzekeringen is het gevolg van verhogingen van de assurantiebelasting van 9,7 procent naar 21 procent. Daarnaast liepen de premies fors op door de stijgende schadegevallen, wat ertoe heeft geleid dat de premiekosten aanzienlijk toenamen.

Prijsverschil tussen autoverzekeringen

autoverzekering flink duurderNaast dat premies van autoverzekeringen overal stijgen, is er wel een groot verschil tussen de verschillende autoverzekeringen. Zo is de duurste autoverzekering bijna 3 keer zo duur als de goedkoopste, terwijl er geen verschil is in wat zij aanbieden. De duurdere autoverzekeringen zijn dus niet per se beter dan de goedkopere. Het schijnt dat verzekeraars waarbij klanten zelf hun verzekering kunnen afsluiten hun premie meer laten stijgen dan verzekeraars die met eens tussenpersoon samenwerken. Er is zelfs gebleken dat als alle Nederlanders over zouden stappen naar een goedkopere autoverzekering met dezelfde voorwaarden, zij samen ruim 1 miljard euro besparen.

Autorijden wordt duurder

Volgens het CBS is het autorijden niet alleen door premieverhogingen duurder geworden. De brandstofprijzen zijn in januari met ruim 3 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Daarnaast kost een neiuwe auto sinds 2011 ruim 11 procent meer, wat onder andere veroorzaakt wordt door de hogere benzineprijs, wegenbelasting en autoverzekering.

Laagste van Europa

Het Verbond van Verzekeraars stelt vast dat de Nederlandse autopremies vooralsnog tot de laatste premies van Europa behoren. Maar De Nederlandse Bank beschouwt dit eerder als een nadeel. Al jaren waarschuwt DNB voor te lage premies bij autoverzekeraars, want als autoverzekeraars te maken krijgen met veel schadegevallen, hebben zij meestal niet genoeg aan de reserves. De verzekeraars zijn daarom ook van mening dat dit ook een rede is voor verhoging van de premies.

Vergelijken maakt voordelig

De stijgende premielast is een feit en daarom is het nog belangrijker geworden om autoverzekeringen met elkaar te gaan vergelijken. Aangezien sommige autoverzekeringen dezelfde pakketten aan kunnen bieden voor een veel lager prijs, kunnen verzekerden hun voordeel hierin behalen door veel geld te besparen. Waarom veel betalen voor dezelfde kwaliteit als het ook voor minder kan. Bespaar ook op je premie, start met vergelijken en vind de goedkoopste autoverzekering.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013