Autoverzekering en de leaseauto

Het rijden in een leaseauto kan verzekeringstechnisch nogal wat vragen oproepen. Iedereen die in Nederland in een auto rijdt, moet in principe in een verzekerde autorijden. Het afsluiten van ten minste een WA-autoverzekering is verplicht. Met deze verzekering wordt de schade aan de eigen auto of de leaseauto niet gedekt, maar de schade aan kant van de tegenpartij wel. Maar wat nou als je in een leaseauto rijdt? Wie is dan aansprakelijk? En wat moet er als bestuurder in deze leaseauto allemaal geregeld worden?

Het bedrijf
Stel: je bent zakelijk rijder en krijgt onderweg een ongeluk. De kosten van het ongeluk kunnen dan niet op de bestuurder, maar op de verzekerde verhaald worden. Niet de bestuurder van de leaseauto, maar het bedrijf dat de leaseauto verstrekt (de werkgever dus) moet ervoor zorgen dat de auto tenminste WA-verzekerd is.

We hebben eerder al uitgelegd wat het nut van een groene kaart is. Ook in Nederland kan deze groene kaart nuttig zijn. Op de groene kaart staat namelijk voor leaseauto’s volledig aangegeven waarvoor de leaseauto verzekerd is, en bij welke maatschappij.

De werkgever moet de auto dus aanmelden bij een autoverzekeraar naar keuze.

Contract
Meestal wordt er bij de aanschaf van de leaseauto meteen bij het leasecontract een autoverzekering afgesloten door de werkgever. Vaak kun je in de leaseauto de groene kaart vinden. Daarop staat het polisnummer, de naam van de verzekeringsmaatschappij en de dekking van de verzekering afgedrukt.

De werkgever doet er goed aan een zogenaamde POI of SVI af te sluiten binnen de polis. Dat zijn de afkortingen voor de Personen Ongevallen Verzekering (POI) en de Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI). Bij niet verhaalbare schade krijgen alle inzittenden (en dus ook de bestuurder) alsnog dekking op de schade.

Apparatuur in de auto
Let als bestuurder wel op het meenemen van laptops, mobiele telefoons en dergelijke in de auto. In het leasecontract moet met de autoverzekeraar namelijk opgenomen worden welke accessoires en apparatuur wel of niet vergoed worden door de autoverzekeraar.

Audioapparatuur en accessoires kunnen bij de meeste verzekeraars gemakkelijk meeverzekerd worden. Persoonlijke eigendommen zoals de mobiele telefoon en laptop zijn meestal niet meeverzekerd. Daarvoor moet de bestuurder aanspraak maken op zijn eigen inboedelverzekering. De autoradio van de werkgever is wel weer gedekt bij de autoverzekeraar, als deze is aangemeld in het verzekeringscontract.

Waarborgfonds
Tot slot is het nog nuttig aandacht te besteden aan het zogenaamde Waarborgfonds Motorverkeer. Het is namelijk mogelijk dat er een ongeluk ontstaat waarbij de dader onbekend is. Het kan ook zijn dat de dader in een onverzekerde auto rondreed, of een voertuig dat als gestolen stond aangegeven.

Het klinkt misschien onterecht, maar uiteindelijk draait de bestuurder van de leaseauto op voor de schade aan de leaseauto, ook als de bestuurder niet de schuldige is. Echter betekent dat niet meteen een financiële strop. Voor dit soort situaties is het waarborgfonds Motorverkeer opgericht. In de meeste gevallen kunnen zij een deel van de vergoede schade uitkeren.

Schadevrije jaren
In sommige gevallen is het overigens mogelijk de schadevrije jaren van de privé autoverzekering over te zetten naar de autoverzekering van de leaseauto. Dat is bijvoorbeeld erg nuttig als de leaseauto naast zakelijk gebruik ook voor privé doeleinden gebruikt worden.

Wel moeten er wat administratieve zaken in orde gemaakt worden. De bestuurder moet een zogenaamde leaseverklaring aanvragen bij de leasemaatschappij. Let wel: het aantal schadevrije jaren kan drastisch verlaagd worden, omdat iedere kleine schade hersteld wordt. Wie later deze leaseverzekering weer omzet in een privé autoverzekering, betaalt fors meer premie als gevolg van het lage of negatieve aantal schade vrije jaren.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.