Autoverzekeraars slaan alarm over fraude met autoruitschade

Wie schade aan zijn autoruiten heeft, moet goed oppassen voor frauderende schadeherstellers. Sommige herstellers sjoemelen er namelijk op los. Daarvoor waarschuwen verschillende autoverzekeraars. De fraude komt vooral voor met de rekeningen.

Tientallen gedupeerden
In de afgelopen weken kregen autoverzekeraars tientallen meldingen binnen van verzekerden die een nota ontvingen voor de werkzaamheden. Dat is bijzonder, omdat de autoverzekeraars de kosten al hadden betaald. De schadeherstellers probeerden door middel van de fraude dubbel het bedrag te innen.

Fraude herkennen
Vooral bedrijven die hun diensten aanbieden op parkeerplaatsen van onder andere supermarkten en bouwmarkten maken zich schuldig aan de fraude. Deze herstelbedrijven trekken door heel Nederland. De verzekerde kan ze herkennen aan tenten met spandoeken, waarop staat dat sterretjes in de voorruit gratis worden verholpen.

De klant moet dan wel een machtiging tekenen. Daarop staat dat de schade op de autoverzekering kan worden verhaald. En daar gaat het mis. De verzekeraar betaalt de schade, waarna de klant persoonlijk ook nog een rekening krijgt.

Niet gedekt
Veel verzekerden kregen alsnog een rekening opgestuurd, omdat ‘de kosten niet waren gedekt’. Het Verbond van Verzekeraars meldt dat er soms wel twee tot drie jaar tussen de betaling door de autoverzekeraar en het indienen van de rekening bij de klant zit. De rekeningen kennen een dreigend karakter: de schadeherstelbedrijven dreigen namelijk direct met een incassobureau. De klant moet binnen enkele dagen de rekening voldoen.

Geen  grote bedragen
Volgens het Verbond van Verzekeraars betalen veel verzekerden de rekening alsnog, uit angst voor het incassobureau. Vooral omdat de rekeningen geen grote bedragen kennen, maken verzekerden het bedrag over. Op die manier lopen de frauduleuze schadebedrijven binnen, terwijl de klant geen betalingsverplichting heeft.

Eerst contact opnemen
Wie een dergelijke rekening ontvangt, moet eerst contact opnemen met de autoverzekeraar. Deze kan de rekening beoordelen, door in de administratie terug te kijken naar vorige declaraties. De fraude komt inmiddels in heel Nederland voor en de autoverzekeraars krijgen nog steeds nieuwe declaraties.

In sommige gevallen zal de autoverzekeraar het herstelbedrijf vragen om de afwijzing van de verzekeraar te laten zien. Zo weet de verzekeraar precies of er sprake is van fraude.

Fraude voorkomen
Fraude voorkomen? Laat je autoruitschade herstellen door een erkend herstelbedrijf. Deze zijn aangesloten bij de FOCWA of BOVAG. Met deze bedrijven hebben autoverzekeraars meestal ook contracten. Zo zijn er verzekeraars die louter zaken doen met BOVAG/FOCWA-geregistreerde schadeherstellers.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.