Autoverzekeraars accepteren niet: waarom?

Sommige autoverzekeraars wijzen bepaalde aanvragen voor een autoverzekering af. Dat klinkt voor de meeste mensen tegenstrijdig: de autoverzekeraar heeft er immers baat bij om klanten te werven. Waarom wijst een autoverzekeraar dan  toch klanten af?

Te lang onverzekerd
Toekomstige klanten, die een lange tijd geen auto hebben verzekerd, zijn niet aantrekkelijk voor een autoverzekeraar.
Wie een auto in bezit heeft, is verplicht deze te verzekeren. Ook al rijdt er niemand in. Zelfs  als  de auto voor langere  tijd in de garage staat, is een autoverzekering verplicht.

Als de auto lange tijd onverzekerd stil heeft gestaan, is het een lastige klus om deze opnieuw te verzekeren. Immers: de aanvrager had de auto allang moeten verzekeren. Dat  zegt iets over het gedrag van de  toekomstige klant, vinden autoverzekeraars. Daarom zijn deze verzekeraars bang voor wangedrag. Dat kan een reden zijn om een aanvraag voor een autoverzekering aft e wijzen.

Uitzondering
Er is echter een uitzondering op de regel. Wie weet dat de auto langere  tijd niet op de weg te vinden is, kan er voor kiezen om het kenteken te laten schorsen. In dat geval hoeft de auto niet verzekerd te zijn. Dat moet de verzekerde doorgeven aan de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Het is dan wel voorwaarde dat de auto echt niet gebruikt wordt om in te rijden. Na afloop van de schorsingsperiode zal geen verzekeraar een aanvraag afwijzen.

Rijontzegging
Wie een rijontzegging heeft gehad, kan flink in de problemen komen bij het verzekeren van een auto. De autoverzekeraar vindt het te risicovol om iemand met een rijontzegging op z’n kerfstok te verzekeren. De kans op herhaling is immers groot. Een rijontzegging is een nare straf die de automobilist lang kan achtervolgen. Nog zo’n acht tot tien jaar na een rijontzegging zal het moeilijk worden om te verzekeren.

Strafblad
Ook automobilisten met een strafblad zijn niet in trek bij autoverzekeraars. Ook al heeft de daad niets met het verkeer te maken. Een autoverzekeraar gaat er namelijk vanuit dat de verzekerde zich keurig aan de wet houdt. Het overtreden van de wet geeft iets aan over het gedrag van de verzekerde. Daarom zal de autoverzekeraar een aanvraag afkeuren. Een strafblad blijft, net als een rijontzegging, menig automobilist lang achtervolgen. Zeker bij het afsluiten van een autoverzekering.

Jong en onschuldig
Een groep die echt absoluut niets kan doen aan een afwijzing: de jongere met een snelle auto. Voor autoverzekeraars is er niet een aanwijsbare reden om deze groep af te  wijzen. Van een rijontzegging of strafblad is er geen sprake. En een auto onverzekerd laten, is al helemaal niet gebeurd. Toch wijst de verzekeraar vaak jongeren af. De reden ligt dicht bij logica: het risico.

Het is daarom aangeraden om na de 18e verjaardag niet meteen een snelle sportwagen te kopen, maar een auto met een vermogen onder de 80 KW. Wie nog geen 24 is, kan wat problemen krijgen bij het verzekeren van de auto. Gelukkig zijn er veel autoverzekeraars die van de leeftijd geen problem maken.

Dure auto, maar slecht beveiligd
Nog een onaantrekkelijke groep om te verzekeren is de bestuurder met een dure auto. Helemaal als de auto niet is uitgerust met een goed beveiligingssysteem. Bij een auto van 70.000 euro of meer hoort een voertuigvolgsysteem. Dat systeem moet  dan in verbinding staan met de alarmcentrale. Zodra er dan een poging tot inbraak is, zal er direct naar de alarmcentrale gebeld worden.

Dit systeem zit niet standaard op een auto. Wie een voertuigvolgsysteem wil aanschaffen, zal daarom diep in de buidel moeten  tasten. Het is zeker een punt om rekening mee te houden.

Veel schade
Tot slot: mensen die veel schade hebben gemaakt in het verleden. Deze groep wordt door de autoverzekeraar als ‘wegpiraat’ of ‘brokkenmakers’ gezien. Het risico dat er nog meer schade wordt veroorzaakt is groot. Daarom is het voor de autoverzekeraar niet aantrekkelijk om deze groep te verzekeren.

Ook automobilisten die veel inbraak-, diefstal, of ruitschades melden komen vaak in de problemen bij het afsluiten van een autoverzekering. Het zegt namelijk iets over de  wijk waarin de aanvrager woont. Het wonen in een wijk waar weinig criminaliteit en vandalisme voorkomt, is meestal een voordeel voor het verzekeren van de auto.

Gelukkig zijn er veel autoverzekeraars die met een goed gesprek graag automobilisten aan een verzekering helpen. Welke dit zijn, vindt men uit op onze website.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.