Autoverzekeraar mag ouderen weigeren

Verzekeraars bepalen de prijs van een autoverzekering aan de hand van het in te schatten risico op schade. Volgens Minister Plasterk kan leeftijd ‘verzekeringstechnisch relevant’ zijn bij deze inschatting.

Veel autoverzekeraars hanteren hogere premies voor ouderen. Een derde van de verzekeraars weigert zelfs nieuwe klanten wanneer deze ouder dan 64 zijn. Voorman van 50PLUS, Norbert Klein, vindt dit leeftijdsdiscriminatie en vroeg Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om opheldering.

Minister Plasterk meent dat het niet nodig is dat de overheid ingrijpt in deze situatie. Er zijn volgens hem genoeg verzekeraars die ouderen wel accepteren als nieuwe klanten en zelfs geen premieverhoging hanteren voor oudere bestaande klanten. Het aantal verzekeraars dat oudere klanten wel accepteert is de laatste jaren toegenomen zonder ingrijpen van de regering. Daarom zou er geen reden zijn om vanuit de regering maatregelen te nemen.

Leeftijd kan premie bepalen

Het ingeschat risico op schade bepaalt de hoogte van de premie. Verzekeraars mogen leeftijd als criterium gebruiken bij het bepalen van de premie laat de minister weten. Het risico wordt onder andere bepaald door de lichamelijke en geestelijke conditie, opgebouwde schadevrije jaren en andere persoonlijke omstandigheden. En ja, die kunnen nou eenmaal samenhangen met leeftijd laat de minister weten in antwoord op kamervragen. Hij voegt daar wel aan toe dat verzekeraars deze leeftijdscriteria zorgvuldig moeten toepassen. Verzekeraars hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid en zouden hier bewust mee moeten omgaan.

 

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013