Autoverzekeraar houdt ruitprijzen hoog

Autoverzekeraars  en schadeherstelbedrijven houden de prijzen van autoruitvervangingen onnodig hoog. Dat  meldt de Consumentenbond, die een steekproef heeft gehouden. De onderlinge prijzen verschillen behoorlijk. De bond vroeg de prijzen op van acht verschillende autoruiten. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste ruit bedroeg bijna drie keer zoveel als de laagste prijs.

Het duurst
Het onderzoek meldt dat twee bekende autoschadebedrijven de allerduurste autoruiten leveren. Zij hebben een deal met een merkdealer. Daardoor is de verzekerde flink duurder uit bij ruitschade. Kleine, onbekende ruitherstellers zijn vaak het goedkoopst, blijkt uit het onderzoek.

Volgens de Consumentenbond wordt de prijs niet alleen hooggehouden door de merkdeals. Sommige autoverzekeraars zouden de prijs ook onnodig stuwen. Gemiddeld betaalt een verzekeraar veertig procent minder voor een nieuwe autoruit dan de verzekerde zelf. De bond noemt dit een ‘verzekeringsparadox’: de verzekerde voelt zich niet meer genoodzaakt om de auto nog langer te verzekeren.

Kritiek op het onderzoek
Consumentenprogramma Radar kwam tot dezelfde conclusie als de Consumentenbond. Er is echter wel wat kritiek op de uitkomst van het onderzoek van de bond.

Volgens Autoglaz-directeur Michael Huis is de premieberekening van de Consumentenbond wel erg ongenuanceerd. Wel noemt hij sommige autoruiten ‘verrassend duur’. Huis legt uit: “Een duurdere auto betekent niet automatisch dat schadeherstel evenredig veel duurder is.”

Kwik-Fitwoordvoerder Arjan van der Meer is ook kritisch over het onderzoek: “Wij rekenen met Audatex-calculaties en maken kortingsafspraken met autoverzekeraars. De Consumentenbond heeft dus geen eerlijke vergelijking gemaakt.” Volgens van der Meer hangt het ook af van welke kwaliteit een autoruit is.

Premie
Volgens de Consumentenbonden zouden autoverzekeraars de prijs onnodig hoog houden. Daardoor betaalt de verzekerde een te hoge prijs voor de autopremie. Vaak is de goedkoopste autoverzekeraar net zo goed als de duurste.

Door autoverzekeringen te vergelijken ziet u of de premie van uw autoverzekering omlaag kan door over stappen naar een andere autoverzekeraar.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.