‘Autoverkoop naar dieptepunt’

Het komende jaar zakt de autoverkoop tot het laagste niveau in 45 jaar. Dat is de voorspelling van Aumacon, een kenniscentrum voor de autobranche. Het kenniscentrum stelde haar verwachting bij van een verwachte 415.000 verkopen naar 380.000 verkopen. Dat is het laagste aantal verkochte auto’s sinds 1969. Vorig jaar kwam de Europese autoverkoop al op een dieptepunt.

Fikse tegenspoed
Aumacon-directeur Clem Dickmann schrijft dat de verkoop van nieuwe auto’s in Nederland al langer met tegenspoed kampt. Dat komt vooral door structurele vraaguitval. Daarmee bedoelt de directeur dat de auto steeds minder belangrijk wordt voor Nederlanders. “De rol die de auto is ons leven speelt, verandert. Zowel als vervoersmiddel als in de rol van statusattribuut.” Volgens de directeur is dat kenmerkend voor Nederland.

In buurland België gaat het een stuk beter met de autoverkopen. Aumacon geeft het land als voorbeeld, omdat er drie premiummerken in de top 10 van meest verkochte auto’s staan. Dickmann vergelijkt onze zuiderburen met ons land: “In Nederland is er geen een premiummerk in de top 10 van meest verkochte auto’s.”

Kleinere auto’s
Naar verwachting gaan Nederlandse consumenten in steeds kleinere auto’s rijden. Kleinere auto’s hebben een lagere aanschafprijs en ze zijn voor weinig geld te verzekeren. Kleinere auto’s zijn nu populair door de zuinigere motoren.

Leasemarkt
De leasemarkt profiteert dit jaar van de nieuwe belastingregels voor zakelijke rijders, verwacht Aumacom. De langere gunstiger bijtellingsregeling is een goed voorbeeld van die nieuwe regels. Die regeling houdt in dat auto’s met minder dan 83 gram CO2-uitstoot in 2015 vrijgesteld zijn van de BPM. Daarnaast vervangt de overheid de dieseltoeslag door een nieuwe CO2-afhankelijke dieseltoeslag. Daardoor groeien de grenzen de komende jaren naar elkaar toe.

Volgens Aumacom-directeur Dickmann valt er niets meer aan 2014 te redden: “De nieuwe bijtellingsregeling doet zeker zijn werk, waardoor er in het laatste kwartaal weer drukte bij de dealers te verwachten valt. Maar dat is in lang niet dezelfde mate als in 2013. Die extra drukte is dus onvoldoende om dit jaar nog te redden.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.