Autovakantie nog steeds populairder dan vliegvakantie

Ondanks verre bestemmingen en goedkope vliegtickets wint de vliegvakantie het nog steeds niet van de autovakantie. Uit onderzoek van goedkoopsteautoverzekering.net naar de vakantiecijfers van het CBS blijkt dat voor een lange vakantie naar het buitenland er vaker wordt gekozen voor de auto, dan voor het vliegtuig.

 

Het Centraal Bureau voor Statistiek doet jaarlijks onderzoek naar de vakantiebestemmingen van Nederlanders en welke vervoermiddelen zij hiervoor gebruiken. In 2016 werd er veel gebruik gemaakt van de auto als vervoermiddel, zo was 54% van alle vakanties naar het buitenland een autovakantie, tegenover 52% in 2015. Het vliegtuig daarentegen was iets minder populair. In 2016 was  37,8% van alle buitenlandvakanties een vliegvakantie, tegenover 37,8% in 2015. Er is dus een lichte stijging van het aantal autovakanties en een lichte daling van het aantal vliegvakanties. De overige vervoermiddelen voor vakanties zijn de trein, touringcars of andere vervoermiddelen.

 

Er zijn verschillende redenen voor de populariteit van autovakanties. Allereerst biedt een autovakantie grote vrijheid. Op de bestemming is het gemakkelijk om met de auto op pad te gaan, en verder ben je niet gebonden aan reistijden. Daarnaast is het voordeel van een autovakantie dat er meer bagage kan worden meegenomen en kan een autovakantie een stuk goedkoper zijn dan een verre vliegvakantie. Echter zijn er natuurlijk ook altijd een paar nadelen. In de zomervakantie zijn er een aantal drukke periodes met veel files, en daarnaast kan het reizen met de auto langer duren dan met het vliegtuig.

 

Voor de zomer van 2017 is het nog lastig om voorspellingen te doen over een toename het aantal autovakanties. Reisorganisatie TUI vertelt aan goedkoopsteautoverzekering.net: ‘Wij verwachten geen grote stijging van het totaal aantal autovakanties, wel is er een stijging bij een aantal bestemmingen. Zo is bijvoorbeeld Italië altijd extreem populair onder autovakanties. Daarnaast worden er ook steeds meer vakanties geboekt naar Kroatië en andere Balkan landen.’ ‘Ook is opvallend dat de bestemming Denemarken steeds populairder wordt, een logische verklaring hiervoor blijft het bekende Legoland in Billund.’

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013