Autosleutels kwijt? Wellicht vergoedt de verzekeraar


Iedere autobezitter gaat het ten minste één keer overkomen: het kwijt zijn van de autosleutels. De meeste mensen komen er na een grondige zoekronde in de broekzak, jaszak of keukenlade achter dat de sleutels gelukkig niet echt  kwijt zijn. Maar wat als uw sleutel is gestolen, of u deze heb verloren? Dan kan een nieuwe sleutel flink in de papieren lopen. Al helemaal omdat autosleutels tegenwoordig niet alleen maar sleutels zijn, maar mini-computertjes. Sleutels zijn van enorm veel technische snufjes voorzien. Is het mogelijk om een nieuwe autosleutel de declareren bij een autoverzekeraar?

Een nieuwe sleutel is duur
Veruit de meeste auto’s hebben tegenwoordig een sleutel waarmee de auto op afstand ontgrendeld kan worden. Sommige auto’s hebben zelfs een smartkey: dan gaat de auto vanzelf van slot, als u de sleutel in uw zak heeft. U hoeft dan alleen nog op een knopje te drukken om het voertuig te starten. Luxe en mooi, maar ook duur. Want die nieuwe technische snufjes zorgen ervoor dat de prijs van een autosleutel de laatste jaren flink omhoog is gegaan.

Goedkopere auto’s hebben nog steeds een sleutel, die we kunnen vergelijken met een fietssleutel of een huissleutel. Gelukkig zijn ook die sleutels niet eenvoudig na te maken. Sinds een jaar of vijftien zijn namelijk alle sleutels voorzien van een startonderbreker. Omdat de veiligheid steeds voorop heeft gestaan, zijn sleutels duur geworden. Daardoor is het voor een dief ook een stuk ingewikkelder geworden om een auto zonder sleutel mee te nemen.

De autoverzekeraar vergoedt
Sleutel kwijt? Dan kan een nieuwe sleutel dus een behoorlijke aanslag zijn op uw portemonnee. Daarom vergoeden veel autoverzekeraars een nieuwe sleutel. De voorwaarde is dan wel dat de verzekerde een beperkt of colledig cascoverzekering heeft. Omdat een standaard WA-verzekering alleen de schade aan andermans voertuig vergoedt, kun je bij die verzekering geen nieuwe sleutel claimen.

De autoverzekeraar vergoedt ook niet altijd een nieuwe sleutel. Veel verzekeraars vergoeden alleen de kosten voor een nieuwe sleute, als het gaat om diefstal, inbraak of beroving. Als een sleutel meer dan 500 euro kost, wordt het vaak ook al een stuk ingewikkelder. Bovendien geldt er vaak een eigen risico, die ook nog van de kosten afgaan. Meestal heeft het declareren van een nieuwe sleutel overigens geen gevolgen voor de no-claimkorting.

Sloten vervangen
Zijn de sleutels gestolen? Dan is het een verstandig idee om de sloten te laten vervangen. Daarvan worden de kosten over het algemeen vergoedt tot 500 euro.

Biedt de autoverzekeraar geen oplossing voor uw sleutelprobleem bij diefstal of woninginbraak, dan kunt u nog eens kijken naar de inboedelverzekering. In veel gevallen biedt een dergelijke verzekering namelijk ook dekking voor diefstal van sleutels. Daaronder valt vaak ook de autosleutel.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.