Autorijden een stuk duurder geworden

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) betalen consumenten veel meer geld aan autorijden dan vorig jaar. Niet alleen zijn de brandstofprijzen fors gestegen, maar ook de premies voor de autoverzekering en de aankoopprijzen van nieuwe auto’s.

Hogere belastingen

Tanken is een stuk duurder geworden omdat de brandstofprijzen zijn gestegen. Deze stijging komt vooral door de hogere BTW die in oktober 2012 is ingevoerd. De BTW werd verhoogd van 19% naar 21%. Daarnaast zijn de accijnzen op brandstoffen verhoogd per januari 2013. Voor elke €1,72 voor een liter euro ongelood gaat €1,05 naar de belastingdienst.

De vaste kosten voor de autoverzekering zijn het meest gestegen door de verhoging van de assurantiebelasting. De assurantiebelasting is een verplichte belasting op verzekeringen. Deze belasting rekenen verzekeraars door in de premie en is gestegen van 9,7% naar 21%. Gemiddeld is een autoverzekering daardoor 13,1% duurder dan vorig jaar.

Nieuwe auto

Wie een nieuwe auto wil kopen is nu 8% duurder uit. Deze stijging komt vooral door de BTW verhoging van 19% naar 21%. Zonder deze verhoging zouden de prijzen voor auto’s nauwelijks veranderd zijn.

Besparen

Het is lastig om minder auto te rijden, dus reden genoeg om eens goed te kijken of u kunt besparen op de autoverzekering. Online vergelijk je eenvoudig alle autoverzekeringen. Zo ziet u direct of u een goedkoper uit bent met een andere autoverzekering. Vergeet ook niet te kijken naar de dekking, het kan zijn dat u inmiddels een andere dekking nodig heeft voor uw auto.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013